Pehar: Ne planiramo ukidati mjeru nadzora bh. građana koji se vraćaju iz inostranstva

- Advertisement -

Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i član Federalnog štaba civilne zaštite danas je kazao da podaci o stanju sa koronavirusom koje su dobili u protekla 24 sata govore da se nastavlja pozitivan i povoljan trend u ovom bh. entitetu koji postoji nekoliko posljednjih dana, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Od ukupno testiranih 706 osoba kod njih 11 je potvrđen koronavirus. Ovi novi slučajevi dolaze iz Zeničko-dobojske, Sarajevske i Srednjobosanske županije, odnosno iz Maglaja, Travnika, Viteza i Sarajeva”, rekao je Pehar na redovnoj konferenciji za medije.

Istakao je da je do sada u Federaciji BiH testirano ukupno 21.187 osoba, a COVID-19 je potvrđen kod 964 osobe.

“Od ovih trenutno aktivnih pacijenata, njih 40 se nalazi na bolničkom liječenju, od kojih su dvije na respiratoru. Također, u Federaciji BiH je do danas zabilježeno 530 oporavljenih od ove bolesti, dok 401 smatramo još uvijek smatramo aktivnim. Nažalost, u protekla 24 sata smo imali jedan smrtni slučaj u Mostaru. Pacijet iz Čapljine, 1963. godište, je razvio tešku kliničku sliku, bio je na respiratoru i nažalost umro je u proteklom danu, tako da evidentiramo u FBiH 34 osobe koje su umrle i čiju smrt dovodimo u vezu sa infekcijom koronavirus”, kazao je Pehar.

PROČITAJTE JOŠ:  Policijska akcija u Kladnju: Zaplijenjena veća količina oružja i municije

Na pitanje o tome šta Krizni štab i nadležne institucije rade da olakšaju i omoguće dolazak velikom broju bh. građana koji rade u inostranstvu, Pehar je istakao da nadzor granica, jedna od najvažnijih i najsnažnijih protuepidemijskih mjera u FBiH, daje određene rezultate.

“Prema tim mjerama, svih građani, odnosno stanovnici Federacije BiH, kada se žele vratiti kući iz inostranstva, moraju provesti 14 dana pod zdravstvenim nadzorom i pod ograničenim kretanjem. Na taj način zdravstvene službe i pripadnici MUP-a mogu kontrolirati njihovo kretanje kako bi spiječili eventulano širenje virusa. Tako da o ovoj mjeri mi još ne razmišljamo da ćemo je ukidati”, rekao je Pehar te dodao:

“Trajanje od 14 dana nije proizvoljno. To je period inkubacije koronavirusa i to je period koji je preporučila i WHO i upravo je to period na koji naši sugrađani kad se vraćaju dobijaju rješenje i ono će takvo ostati sve dok se ova mjera ne ukine”, kazao je.

Na pitanje o tome kojim kriterijima se vode nadležne institucije pri podjeli medicinske opreme bolnicama za borbu protiv COVID-19, Pehar je istakao da se oprema i zaštitna medicinska sredstva dodjeljuje po jednom ključu, a to je gravitirajući broj stanovništva.

PROČITAJTE JOŠ:  U bureku pekare "Manja" u Vogošći pronađena svinjetina

“To je osnovni kriterij koji se koristio pri podjeli opreme i zaštitne medicinske opreme. Ta oprema je prosljeđivana Kriznim stožerima na razini županija, a onda su oni dalje vršili distribuciju. Ključ pri raspodjeli je broj gravitirajućeg stanovništva”, zaključio je Pehar.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...