LifeLife news

Pfizer počinje testiranje oralnog lijeka protiv koronavirusa

0
Pfizer počinje testiranje oralnog lijeka protiv koronavirusa, Life.ba
Ilustracija

Američka farmaceutska kompanija Pfizer počela je klinička ispitivanja oralnog antiviralnog lijeka protiv koronavirusa, objavljeno je u utorak.

Prva faza testiranja je u Sjedinjenim Američkim Državama PF-07321332, vrste lijeka koja se naziva inhibitor proteaze, a djeluje tako da inhibira enzim koji virus treba replicirati u ljudskim stanicama.

“Zaustavljanje pandemije COVID-19 zahtijeva prevenciju putem vakcinacije i ciljane tretmane za one koji pokupe virus”, rekao je Pfizerov šef naučnih istraživanja MIkael Dolsten i dodao: “Uzevši u obzir da SARS-CoV-2 mutira i globalni uticaj koji ima COVID-19, ispostavilo se da će biti veoma važno imati terapeutske opcije i sada i nakon pandemije.”

Nakon što su razvili vakcinu u dvije doze sa njemačkim partnerom BioNTechom, kompanija planira razviti mRNA tehnologiju kako bi razvijala vakcine protiv drugih virusa.

LIFE:  (FOTO) Đokovićeva supruga stajlingom zasjenila Kate Middleton

Ova tehnologija dozvoljava farmaceutskim kompnijama da razmotre korištenje metode koja je upotrijebljena u drugim medicinskim područjima osim vakcina, što potencijalno podrazumijeva investicije vrijedne bilione dolara.

Pandemija koronavirusa je ponovo počela da raste u martu, prvi put poslije januarskog vala u SAD-u, najpogođenijom državom. U SAD-u je više od 543.000 ljudi preminulo od posljedica zaraze koronavirusom, a 126 miliona primilo je barem jednu dozu vakcine, ali manje od 45 miliona je primilo dvije, što je 13,5 posto populacije, podaci su Centra za kontrolu bolesti i prevenciju od ponedjeljka.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like