Pilav: U KS ukupno 28 pozitivnih na koronavirus

- Advertisement -

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS), prof. dr. Aida Pilav rekla je kako je dosad u KS laboratorijski potvrđeno 28 slučajeva na koronavirus, javlja Anadolu Agency (AA).

”Jučer je testirano 49 naših sugrađana i nova su četiri pozitivna sugrađana, što ukupno čini 28. Broj sugrađana koji su u samoizolaciji, kao izrečenoj mjeri od strane inspekcije je 1.918, iz samoizolacije je izašlo 1.350 sugrađana, to se veže za onaj period kad je broj samoizolacije bio veći i kada je bila veća mobilnost naših sugrađana koji su dolazili iz ugroženih zemalja”, rekla je Pilav.

Dodala je kako je ukupan broj dosadašnjih tesitranja u KS 321, te da 17 mobilnih timova Doma zdravlja kontinuirano radi na testiranjima koja su utvrđena po medicinskim i epidemiološkim indikacijama.

Pilav je kazala i kako se u posljednje vrijeme dešava da osoba koja je bila naručena za testiranje, nije nalazila na adresi, zbog čega je pozvala sugrađane da se ponašaju odgovorno.

PROČITAJTE JOŠ:  Nasilje u porodici: Prijetio bivšoj ženi da će ubiti nju i djecu

”Hospitaliziranih na Kličničkom centru Univerziteta Sarajevo ima pet, radi se o srednje teškoj slici i niko nije priključen na respirator”, rekla je Pilav.

Pored toga, Pilav je rekla kako u KS i FBiH ima dovoljno laboratorijskih testova, a u subotu je stigao jedan kontigent opreme te da nema mjesta zabrinutosti.

Pilav je pojasnila kako nošenje maske sprečava kontakt ruku s licem. Ukazala je i na značaj održavanja higijene te održava socijalne distance.

”Tačno je da se zdravstvene ustanove u KS stavile na taj nivo pružanja zdravstvene zaštite koji nije tako promptan, frekventan kao što je bio u periodu prije pandemije. Uskoro mi idemo i s proglašenjem epidemije u Federaciji BiH što znači da je ograničen broj dolazaka unutar zdravstenih ustanova“, rekla je Pilav.

PROČITAJTE JOŠ:  Stravična nesreća u Mađarskoj: Na reli utrci poginule četiri osobe

Odgovorila je na pitanje o tome da li je povećeni broj novozaraženih koronavirusom u KS zabrinjavajući.

”Broj novozaražnih koronavirusom trenutno u KS, trenutno nije zabrinjavajući. Mi govorimo o 321 testiranju i pozitivnih 28, znači manje od 10 posto, što govori u prilog jedne dosta dobro održavane situacije“, rekla je Pilav.

Dodala je kako će naredne dvije od ključnog značaja jer će se znati da li će doći do eksponencijalnog rasta.

Pozvala je sve sugrađane koji imaju epidemiološku vezu, nije više veza s ljudima koji su došli iz

Pilav je pozvala na poštivanje izrečenih mjera, naročito one koji se nalaze u samoizolaciji.

“To je mjera koja je jako značajna, to je ono što nas može zdržati cirkulaciju virusa, odnosno transmisiju virusa u lokalnoj zajednici”, rekla je Pilav.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...