Pilav: U posljednja 24 sata u KS testirano 58 osoba, četiri pozitivna

- Advertisement -

Ukupan broj testiranih u toku 24 sata u Kantonu Sarajevo je 58, a pozitivne su četiri osobe, od čega jedan retestiran, saopćila je predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS Aida Pilav, javlja Anadolu Agency (AA).

Pilav je na press konferenciji Vlade KS i Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo (KS) iznijela posljednje podatke o epidemiološkoj situaciji u KS.

Pilav je rekla kako je broj potpuno oporavljenih još uvijek dva, a broj hospitaliziranih na Klinici Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu je osam.

”Na respiratoru je jedan i dvoje su sa tom kliničkom slikom koja je nešto blaža te su oni još uvijek u fazi oporavka”, rekla je Pilav.

Dodala je kako je ukupan broj smrtnih ishoda u KS četiri.

”Ukupan broj umrlih u Federaciji je 21, od čega je četiri u KS, šest u Mostaru, četiri u ZHK, pet u USK – Bihać, jedna u Zenici, jedna u Tuzli. Gledajući statistiku Federacije BiH, možemo reći da u odnosu na broj stanovnika u KS, broj smrtnih ishoda korelira s brojem smrtnih ishoda u Federaciji”, rekla je Pilav.

Dodala je kako, gledajući presjeke broja oboljelih i broja smrtnih slučajeva u susjednim zemljama, u Federaciji BiH broj smrtnih ishoda nije tako veliki. Međutim, ne smije se isključiti podatak da je od ukupnog broja oboljelih pet posto onih koji imaju teške kliničke slike.

PROČITAJTE JOŠ:  Zenički policajci u Mercedesu pronašli 1,1 kilogram droge

Obzirom da je prvi slučaj potvrđen 20. marta, sada se ulazi u period druge izolacije.

Pilav je rekla kako su zadovoljni postignutim rezultatima i oni su postignuti blagovremenim javno-zdravstvenim mjerama.

Podsjetila je da su u KS određene mjere donesene i prije proglašenja stanja nesreće.

”Smrtni slučajevi će se uvijek dešavati. Najmanje se očekuje pet posto. To su svjetske statistike – pet posto teških kliničkih slika u kojem se djeluje simptomatski“, rekla je Pilav.

Dodala je kako je KCUS dobro opskrbljen i za ovaj scenarij ima dovoljno respiratora.

”Nema potrebe da sugrađani budu u strahu i agoniji. Zdravstveni sistem KS djeluje na najbolji način u zadatim okolnostima u jednoj epidemiološkoj pošasti koja je zatekla cijeli svijet”, rekla je Pilav.

Pilav je podsjetila kako je u cilju održavanja stabilne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane širenjem koronavirusa uputio apel svim stanovnicima da ograniče kretanje na otvorenom i svedu ga na najmanju moguću mjeru.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarac koji je u Zagrebu ubio suprugu izvršio samoubistvo: Popio otrov

Direktor JU Dom zdravlja KS Mehmed Kulić podsjetio je na ranije poduzeti niz koraka na sprečavanju širenja zaraze.

Kulić je rekao kako je, između ostalog, došlo i do formiranja “call” centara, ali je i veći pritisak na ljekare porodične medicine.

”Promjena metodologije dovela je do toga da imamo zagušenja određenih linija. U tom smislu smo formirali više “call” centara po Domovima zdravlja i jedan jedinstveni broj”, rekao je Kulić.

Dodao je kako su bili u prilici da svim drugim ustanovama primarne zdravstvene zaštite obezbjede skrb njihovih osiguranika zbog toga što je ova javna ustanova zadužena za prevenciju COVID-a.

”Mislim da su dobre vijesti da su nam odobreni prijemi zdravstvenih radnika, njih preko 60 i radnica na održavanju čistoće, 50 takvih radnica će biti ubrzo uposleno da bismo mogli da održimo higijensko epidemiološku situaciju u svim domovima KS”, rekao je Kulić.

Pozvao je na strpljenje i pridržavanje izdatih uputa.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....