Life

Piloti mjesecima prije upozorili Boeing na model 737 Max

0
Boeing 737 Max 8
Boeing 737 Max 8

Piloti aviokompanije American Airlines su mjesecima prije avionske nesreće u Etiopiji upozorili kompaniju Boeing, odnosno prenijeli potencijalnu sigurnosnu zabrinutost zbog modela aviona 737 Max, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema audio snimcima do kojih su došli americki CBS i “New York Times”, piloti American Airlines su se, mjesec dana nakon avionske nesreće 737 Maxa u Indoneziji, koja se desila u oktobru prošle godine, sastali s menadžerima Boeinga te im prenijeli svoju zabrinutost u vezi sa sistemom MCAS, koji se odnosi na automatsko upravljanje avionom.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a na audio snimku se čuje kako drugi čovjek Boeinga Mike Sinnett govori da “još uvijek niko nije potvrdio da je ta funkcija (MCAS) uzrok nesreće”.

Sinnet također ističe kako je ovakva nesreća nešto najstrašnije što se može desiti, odnosno kako je jedino gore od toga da se desi jedna druga nesreća.

Predsjednik Komiteta za sigurnost Udruženja ujedinjenih pilota (APA) Mike Michaelis je tokom sastanka rekao kako ni piloti niti bilo ko drugi nije znao da takav sistem postoji u avionu.

LIFE:  Mostarski ekolozi iz Neretve izvadili više od 30.000 plastičnih boca, ali ih nemaju gdje reciklirati

Boeing se nije oglasio o sastanku održanom u novembru prošle godine.

Boeing 737 Max 8 kompanije Ethiopian Airlinesa srušio se 10. marta u Addis Ababi i to svega šest minuta nakon polijetanja, a poginulo je svih 157 putnika i članova posade.

Isti tip aviona se, također nedugo nakon polijetanja, srušio i u indonezijskoj Jakarti 29. oktobra prošle godine. U avionu kompanije Lion Air poginulo je svih 189 putnika i članova posade.

Nakon dvije kobne nesreće u svega pet mjeseci, vlasti Turske, Kine, Etiopije, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Holandije, Australije i drugih zemalja su zabranile upotrebu aviona Boeing 737 Max 8 i zatvorile nacionalne zračne prostore za prelete tih aviona.

Boeing je početkom aprila saopćio da je greška u sistemu MCAS uzrokovala pad aviona 737 Max i izvinio se zbog ljudskih žrtava.

Facebook komentari

Košarkaši Širokog protiv Sparsa traže deseti naslov prvaka

Prethodni članak

Izložba: (NE)SPUTANA – Iva Despić Simonović

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Life