Life

Planinari iz BiH i regije pohodili Hajlu na godišnjicu planinarskog doma Grope

0

Planinare iz Bosne i Hercegovine i regije okupio je Planinarski ski klub (PSK) ‘Hajla’ iz Rožaja na obilježavanju deset godina od početka rada planinarskog doma Grope, na 1.920 metara nadmorske visine, na planini Hajla u Crnoj Gori.

Planinari iz regije su imali priliku za nova druženja i uživanje u ljepotama prirode. Pohod na vrh Hajle (2.403 m.n.v.) rado će, kažu, uknjižiti u svoje planinarske uspjehe. Zahvalni su vodičima, koji su cijelo vrijeme bili sa njima.

Predsjednik PSK ‘Hajla’ Fevzija Kurtagić zadovoljan je odzivom gostiju, a uvjeren je da će i naredne generacije sa istim entuzijazmom dolaziti, uživati i širiti priču o prirodnim ljepotama i turističkim potencijalima te planine i tog područja.

Ceremoniju obilježavanja deset godina rada planinarskog doma Grope ministar saobraćaja i pomorstva u Vladi Crne Gore Osman Nurković okarakterizirao je kao doprinos promociji turizma te istaknuo i prijateljstva koja nastaju iz takvih druženja ljubitelja prirode iz regije.

LIFE:  Video: Bistrička stanica vraća se građanima Sarajeva

Druženju je prisustvovalo oko 200 gostiju, dodijeljene su zahvalnice za suradnju u planinarstvu, a goste je uime domaćina pozdravio i predsjednik Općine Rožaje Ejup Nurković.

Inače, Planinarski ski klub ‘Hajla’ iz Rožaja, zajedno s Turističkom organizacijom Rožaje, tradicionalno okuplja planinare regije na Memorijalnom pohodu “Safet Mavrić-Ćako” koji se u januaru održava u znak sjećanja na alpinistu iz Novog Pazara smrtno stradalom na Hajli 6. januara 1997. godine.

Hajla pripada lancu Prokletija, a memorijalni uspon spada među najmasovnije zimske uspone u regiji i ima za cilj promociju te planine koja ima potencijale za razvoj planinskog turizma.

Facebook komentari

Cetinski uoči nastupa u Mostaru: Ljubav je najčišća emocija koja nas pokreće

Previous article

Sigurnost hrane – Šta datumi i oznake na pakovanjima znače i da li je rok upotrebe zaista istekao?

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Life