Registracija stećaka u kladanjskoj Toluši (VIDEO)

- Advertisement -

Nekropola stećaka u Toluši u Kladnju od augusta ove godine slobodna je za istraživanje nakon što je prostor deminiran, a uposlenici Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona danas su počeli s registracijom i obilježavanjem stećaka.

– Ovaj lokalitet donedavno je bio pod tretmanom deminerskog tima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) nakon čega su se stvorili uslovi da se ovom lokalitetu pristupi u cilju istraživanja stećaka, što za cilj ima zaštitu kulturno-historijskog nasljeđa – kazala je ministrica za kulturu TK-a Slavena Vojinović.

Sada je potrebno utvrditi tačan broj preostalih stećaka, njihovih oblika i urkasnih motiva koji su se do danas zadržali, uklesani u kamen.

PROČITAJTE JOŠ:  Jedna osoba poginula u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Gračanice

– Naš sljedeći cilj je izrada projekta da se uredi ova nekropola, da se isiječe šiblje, poravna površina, da se izdignu stećci koji su potonuli u zemlju te da se ogradi ova parcela kako bi studenti sa Odsjeka za historiju imali dobru terensku nastavu – navela je uime Zavoda za kulturno naslijeđe Munisa Kovačević.

Ova nekropola je izuzetno važna zbog rijetkih motiva.

– Na ovoj nekropoli smo uvidjeli da imamo motiv spirale, koja predstavlja rođenje, život i smrt, pa motive jabuke, sunca i polumjeseca. I motiv štapa koji nas upućuje da je ispod tog stećka sahranjen starješina te zajednice – pojasnila je Kovačević.

PROČITAJTE JOŠ:  Islamska zajednica objavila termin klanjanja bajram-namaza

Pored ove, postoje još lokaliteti sa stećcima, na Mladežu jedan i dva, Mramorju i Djevojci. Također, općina Kladanj ima i nekropolu na lokalitetu Kuman u naselju olovci gdje se nalazi 18 stećaka.

Tu su najviše zastupljeni sljemenjaci, a sama nekropola ima status nacionalnog spomenika BiH i jedina je iz Tuzlanskog kantona na listi UNESCO-ve svjetske kulturne baštine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...