Počinje adventska čarolija u Beču

- Advertisement -

Nakon prošlogodišnje pauze, adventski bazari se ponovo vraćaju u Beč, a kompletan trg ispred gradske vijećnice je ograđen i posjetioci koji su vakcinisani ili oporavljeni od koronavirusa mogu uživati u adventskoj čaroliji, mirisima cimeta, kuhanog vina, kestena i božićnih kolača od 12. novembra do 26. decembra.

Proteklih sedmica su obavljene pripreme za najpoznatiji i najveći bečki božićni spektakl, “Božićni san”, uključujući i adventske bazare. Na 13 lokacija širom grada otvaraju se sajmovi koji u 150 koliba nude razne božićne delicije, šarene rukotvorine, mirisne tezge i maštovite ideje za poklone.

PROČITAJTE JOŠ:  Bijeljina: Radnik pao sa četiri metra visine

Ove godine će kao prateći program od 26. novembra dva puta dnevno nastupati duvački orkestar kako bi dodatno uljepšao prazničnu atmosferu. Na nekim bazarima se dokazi o niskom epidemiološkom riziku provjeravaju samo na tezgama s hranom i pićem, a na drugim odmah na ulazu za sajam.

Pored bazara, u Beču se i mladi i stari raduje dekoraciji. Ovogodišnje praznično osvjetljenje će divovska stabla u Rathausparku, pored vijećnice, pretvoriti u bajkoviti božićni svijet.

Ruta za doček Nove godine u Beču, koja je jedna od najvećih proslava Nove godine u Evropi, je otkazana. Međutim, iščekivanje 27. Bečkog ledenog sna, je utoliko veće. Ukoliko sve bude išlo po planu, trg ispred vijećnice bi 19. januara 2022. godine trebao biti pretvoren u ledeno klizalište.

PROČITAJTE JOŠ:  Zabranjen uvoz 50 tona krompira iz Egipta

Advent se u bečkim ulicama osjeća već danima odnosno od kada se na trgu ispred vijećnice podiglo veliko božićno drvce. Trideset metara visoka i 130 godina stara smreka stigla je iz Burgenlanda.

U svom punom svjetlu će zasjati 13. novembra, kada gradonačelnik Beča Michael Ludwig svečano upali lampice.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...