LifeLife news

Počinje adventska čarolija u Beču

0
Počinje adventska čarolija u Beču, Life.ba

Nakon prošlogodišnje pauze, adventski bazari se ponovo vraćaju u Beč, a kompletan trg ispred gradske vijećnice je ograđen i posjetioci koji su vakcinisani ili oporavljeni od koronavirusa mogu uživati u adventskoj čaroliji, mirisima cimeta, kuhanog vina, kestena i božićnih kolača od 12. novembra do 26. decembra.

Proteklih sedmica su obavljene pripreme za najpoznatiji i najveći bečki božićni spektakl, “Božićni san”, uključujući i adventske bazare. Na 13 lokacija širom grada otvaraju se sajmovi koji u 150 koliba nude razne božićne delicije, šarene rukotvorine, mirisne tezge i maštovite ideje za poklone.

Ove godine će kao prateći program od 26. novembra dva puta dnevno nastupati duvački orkestar kako bi dodatno uljepšao prazničnu atmosferu. Na nekim bazarima se dokazi o niskom epidemiološkom riziku provjeravaju samo na tezgama s hranom i pićem, a na drugim odmah na ulazu za sajam.

Pored bazara, u Beču se i mladi i stari raduje dekoraciji. Ovogodišnje praznično osvjetljenje će divovska stabla u Rathausparku, pored vijećnice, pretvoriti u bajkoviti božićni svijet.

LIFE:  Kineski grad Heihe nudi 15.500 dolara za informaciju o izvoru nove epidemije

Ruta za doček Nove godine u Beču, koja je jedna od najvećih proslava Nove godine u Evropi, je otkazana. Međutim, iščekivanje 27. Bečkog ledenog sna, je utoliko veće. Ukoliko sve bude išlo po planu, trg ispred vijećnice bi 19. januara 2022. godine trebao biti pretvoren u ledeno klizalište.

Advent se u bečkim ulicama osjeća već danima odnosno od kada se na trgu ispred vijećnice podiglo veliko božićno drvce. Trideset metara visoka i 130 godina stara smreka stigla je iz Burgenlanda.

U svom punom svjetlu će zasjati 13. novembra, kada gradonačelnik Beča Michael Ludwig svečano upali lampice.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like