Sezona gripe i prehlada još nije gotova, a osim standardnih bakterija i virusa dodatan strah među ljude unio je i koronavirus.
Zbog njega su posljednjih sedmica mnogi povećali unos vitamina kako bi ojačali svoj organizam. U jačanju imuniteta i borbi protiv uobičajenih sezonskih bakterijskih i virusnih infekcija može vam pomoći i nekoliko namirnica koje većina već ima u svojoj kuhinji.
Prva od njih je češnjak ili bijeli luk koji se s razlogom smatra jednom od najmoćnijih biljaka na svijetu. Tu titulu nosi zbog snažnih antiupalnih i antibakterijskih svojstava zahvaljujući kojima čuva tijelo od raznih infekcija, ali i pomaže u njihovom saniranju.
Češnjak u stopu prati kurkuma. Ona u sebi sadrži kurkumin, prirodni pigment s antiupalnim, antiseptičkim i antivirusnim svojstvima. Stručnjaci preporučaju redovitu konzumaciju kurkume, a posebno tijekom zimskih mjeseci kada su bakterijske i virusne infekcije u velikom porastu.
Stari junaci u borbi protiv bakterija i virusa su med i limun, a kada spojite ova četiri sastojka, dobit ćete sirup koji će ojačati vaš imunitet.
SASTOJCI I PRIPREMA SIRUPA:
1 češnjak srednje veličine
2 male kašike kurkume
4 velike kašike meda
2 limuna
Češnjak raskomadajte, svaki češanj ogulite i protisnite kroz prešu za češnjak. Iscijedite sok od limuna. Protisnuti češnjak, sok od limuna, med i kurkumu stavite u malu staklenu teglu s poklopcem, promiješajte sve sastojke, dobro zatvorite teglu poklopcem i ostavite na sobnoj temperaturi četiri sata. Nakon toga teglu držite u frižideru.
Nekoliko puta dnevno konzumirajte po jednu veliku kašiku sirupa. Ako imate osjetljiv želudac ili žgaravicu, najbolje je uzimati ga uz obrok, a oni koji nemaju nikakvih problema sa želucem slobodno ga mogu konzumirati i natašte.