Portreti Elme Kosović – uspomene za cijeli vijek

- Advertisement -

Elma Kosović je mlada likovna umjetnica iz Mostara, koja talentom i umijećem oduševljava publiku ne samo u Mostaru i Hercegovini, već i u ostatku Bosne i Hercegovine.

Njezini portreti danas su veoma traženi i uglavnom su pokloni kojim se uljepšavaju dani vjenčanja, rođendani, sticanja diploma i ostali važni datumi.

Na Nastavničkom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić“ u Mostaru stekla je titulu profesora likovne umjetnosti, a na istom je magistrirala još prije sedam godina. Ljubav prema crtanju pojavila se u ranom djetinjstvu, da bi kasnije sazrijevajući sve više istraživala tehnike, posmatrala remek djela svjetskih majstora, te maštala kako postići makar djelić njihovog uspjeha.

Na ideju da radi portrete po narudžbi došla je tokom magistarskog studija. Tada je nekoliko radova predstavila na platformi Facebook, a nakon što su uslijedile prve reakcije uvidjela je da je to vjerovatno njezin budući poziv. Danas radi portrete za mušterije iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i svih dijelova Bosne i Hercegovine.

“Portreti se doživljavaju kao unikatni i trajni pokloni za buduće decenije. Uvijek su zanimljive reakcije ljudi dok gledaju svoje portrete, posebno onih najmlađih koji ponekad budu i malo zbunjeni. Poseban osjećaj je vidjeti dijete od dvije ili tri godine dok ljubi svoj portret koji sam upravo nacrtala“, rekla je za Anadolu Agency (AA) Kosović.

PROČITAJTE JOŠ:  Pet vagona iskočilo iz šina kod Mostara: Teret se rasuo oko pruge

Svaki novi portret za Elmu je ujedno i novi izazov. Izrada iziskuje mnogo truda i koncentracije, a mlada umjetnica danas najčešće koristi grafitne olovke i pastele. Crno-bijele portrete radi grafitnim olovkama, a portrete u boji uglavnom pastelnim bojama.

“Interesovanje je zaista veliko. Znate da većina poklona koji su česti i omiljeni brzo odlaze u zaborav. Slike su ipak nešto što dugo traje, nešto što se čuva i nešto za što ne možemo kazati da je prolazno“, navodi Elma.

PROČITAJTE JOŠ:  Apel za pomoć Jasmini Smajić iz Konjica: Za operaciju u Istanbulu potrebno 7.750 eura

Svoj primjer smatra pozitivnim u vremenu u kojem mladi često bezuspješno tragaju za zaposlenjem i trbuhom za kruhom odlaze iz Bosne i Hercegovine.

“Mladi danas moraju biti više samokritični i više raditi na sebi i ličnom napretku. Volim kazati da je sve što radimo potrebno raditi od srca, iskreno, sa mnogo truda, ulaganja i ljubavi, jer se rad i trud uvijek prepoznaju i isplate. Važno je znati primiti svaki vid kritike, pa makar to bila i negativna kritika“, kazala je Kosović.

Elma Kosović portrete izrađuje u porodičnoj kući u mostarskom naselju Bafo, a narudžbe je moguće izvršiti i putem Instagrama i Facebooka.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...