Potpuno bijela naslovnica aprilskog izdanja talijanskog Voguea krije snažnu poruku

- Advertisement -

Aprilsko izdanje talijanskog Voguea izlazi 10. aprila, a njegova naslovnica je bijela i gotovo potpuno prazna.

Umjesto poznatih manekenki i glumica, koje su dosad krasile naslovnice tog časopisa, urednici su se odlučili za bijelu, gotovo potpuno praznu naslovnicu. Osim imena časopisa i mjeseca u kojem izlazi, na naslovnici nema baš ništa.

https://www.instagram.com/p/B-r-8mxqzXk/

„U svojoj dugoj historiji koja se proteže na više od stotinu godina, Vogue je prošao kroz ratove, krize, terorističke napade. Njegova plemenita tradicija je da nikad ne gleda na drugu stranu. Prije nešto manje od dvije sedmice trebali smo štampati izdanje koje smo planirali neko vrijeme i koje je uključivalo i L’Uomo Vogue. No sad govoriti o bilo čemu drugom, dok ljudi umiru, a liječnici i medicinske sestre riskiraju svoje živote te se svijet zauvijek mijenja, nije u DNK Voguea Italia. Zbog toga smo spremili svoj prvotni projekt i krenuli ispočetka. Odluka da prvi put u našoj historiji štampamo potpuno bijelu naslovnicu nije zato što je nedostajalo slika – upravo suprotno. Odabrali smo je jer bijela boja simbolizira brojne stvari u isto vrijeme“, poručio je urednički kolegij predvođen glavnim urednikom Emanueleom Farnetijem.

PROČITAJTE JOŠ:  1. mart Dan nezavisnosti: BiH korača naprijed

Pojasnili su i što za njih bijela boja znači.

„Bijelo je prije svega poštovanje. Bijelo je ponovo rođenje, svjetlost nakon tame, zbroj svih boja. Bijela je boja uniforme koju nose oni koji su svoj život stavili na prvu liniju kako bi spasili naše. Predstavlja prostor i vrijeme za razmišljanje, kao i za šutnju. Bijelo je za one koji ovo prazno vrijeme i prostor ispunjavaju idejama, razmišljanjima, pričama, stihovima, glazbom i brigom za druge. Bijela nas podsjeća na vremena nakon krize 1929. godine kad je ova besprijekorna boja prevladavala na odjeći kao izraz čistoće u sadašnjosti i nade u budućnosti. I iznad svega, bijelo nije predaja, već prazan list koji čeka da bude ispisan, naslovna stranica nove priče koja upravo treba započeti“, dodali su.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Janji ispisani sramotni nacionalistički grafiti

Potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustaša Gradaščević objavio je na...

Teška saobraćajna nesreća u tuzlanskom naselju Solina

U tuzlanskom naselju Solina došlo je do teške saobraćajne...

Pet osnovnih škola na Ilidži dobilo prijetnje o postavljenoj bombi

Pet osnovnih škola na području Ilidže zaprimilo je email...

Masovna tučnjava ispred Mašinske škole u Sarajevu: Jedan učenik zadobio opekotine glave od baklje

Ispred Srednje mašinske-tehničke škole danas je došlo do incidenta...