“Potrebno je mijenjati i propitivati štetne rodne stereotipe”

- Advertisement -

Završena UN Women kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“

Na Međunarodni dan ljudskih prava, danas je u Dječijoj kući u Sarajevu održan završni događaj globalne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, koju je u proteklom periodu u BiH provodio UN Women ured u BiH u saradnji sa partnerima.

U sklopu ovogodišnje kampanje, mladi su imali priliku saznati više o načinima sprečavanja nasilja nad ženama i djevojčicama, kao i o tome kako propitivati rodne stereotipe.

U uvodnom panelu o zaštiti ljudskih prava i sprečavanju nasilja nad ženama u BiH, govorili/e su: Nj.E. Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini; Ajša Adrović-Bešlagić, programska menadžerica za ljudska prava u Delegaciji Evropske unije u BiH; Joško Mandić iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH; i David Saunders, predstavnik UN Women u Bosni i Hercegovini.

„Nije samo važno, nego je i nužno uključiti muškarce i dječake u rad na sprečavanju nasilja nad ženama i djevojčicama. Potrebni su nam uzori među muškarcima koji će se suprotstaviti nasilju koje drugi muškarci vrše nad ženama. Trebamo početi vrlo rano u školama razgovarati o ovim pitanjima, i promijeniti štetne stereotipe u vezi sa muškarcima i ženama. Kako bismo okončali nasilje nad ženama, trebamo raditi zajednički za svijet u kojem će biti više jednakosti“, poručila je Johanna Strömquist, ambasadorica Švedske u BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  Uhapšen 54-godišnji Tuzlak: Policija mu pronašla 12 kilograma droge, pištolj i puške

David Saunders, predstavnik UN Women u BiH, istakao je kako je u proteklih 16 dana odano prizanje svima koji su posvećeni radu na prevenciji nasilja, ali je istovremeno zagovarana i potreba da se učini korak više u ovoj oblasti.

„Podsjećam da je danas Međunarodni dan ljudskih prava. I prava žena su ljudska prava, za koja se moramo boriti i podržati sve one koji rade na tome da se zaustavi nasilje nad ženama i djevojčicama“, kazao je Saunders, naglasivši da je nasilje nad ženama i djevojčicama globalni problem, jer je svaka treća žena u svijetu doživjela nasilje, a u BiH čak svaka druga.

Nakon panela, predavanja inspirirana TED Talk formatom održali su Feđa Mehmedović, programski lider u Asocijaciji XY, i spisateljica Martina Mlinarević.

Feđa Mehmedović je predstavio vlastita iskustva rada sa muškarcima i dječacima na propitivanju štetnih rodnih stereotipa, dok je Martina Mlinarević govorila o temi nasilja i stereotipizacije u javnom, a pogotovo online prostoru.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesvakidašnji prizor: Zmija prekinula meč u Srbiji, ujela sudiju, ali je postao heroj

„Kada govorimo o nasilju i njegovoj vezi sa rodnim stereotipima, uporište možemo pronaći u odgoju, obrazovanju, društvenoj interakciji i generalnom narativu gdje stereotipi podstiču ljude da prihvate nasilje. U BiH postoji potencijal u obrazovanju i obrazovnim institucijama – one zaista mogu biti snažni generatori eliminacije stereotipa“, izjavio je Feđa Mehmedović, programski lider u Asocijaciji XY.

Podsjećamo, kampanja „16 dana aktivizma“, koja je počela 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, realizirana je pod sloganima #isključimostereotipe i #isključimonasilje, a za cilj je imala podizanje svijesti javnosti o utjecaju rodnih stereotipa kao uzroka nasilja nad ženama i djevojčicama.

Tokom „16 dana aktivizma“, osim završnog događaja u Sarajevu, i u Banjoj Luci i Tuzli organizirani su događaji u okviru kojih su mladi, u razgovoru sa stručnjacima i stručnjakinjama, direktno uključenim u rad na sprečavanju nasilja, imali priliku priliku čuti više o tome šta su rodni stereotipi, na koji način dovode do nasilja nad ženama i djevojčicama, kako ih propitivati, te kako djelovati preventivno.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....