Life

Preko 42 miliona Amerikanaca tražilo naknadu za nezaposlene zbog koronavirusa

0
Preko 42 miliona Amerikanaca tražilo naknadu za nezaposlene zbog koronavirusa, Life.ba
New York, SAD, ilustracija - arhiv

 Broj Amerikanaca koji su se zbog posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa prijavili za naknadu za nezaposlene prošle sedmice je premašio 1,8 miliona, što je manje u odnosu na prethodnu sedmicu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo rada SAD-a saopćilo je da je u sedmici zaključno s 30. majem broj osoba koje su prvi put podnijele zahtjev za naknadu za nezaposlene iznosio oko 1.877.000, manje za 249.000 u odnosu na prethodnu sedmicu.

Prethodnih nekoliko sedmica zabilježen je rekordan broj zahtjeva za naknadu za nezaposlene u SAD-u, prvenstveno zbog krize izazvane pandemijom.

Najnoviji podaci pokazuju da je u toj zemlji u prethodnih 11 sedmica oko 42.626.000 ljudi prvi put podnijelo zahtjev za naknadu za nezaposlene.

U saopćenju Ministarstva rada navodi se da je prošle sedmice zabilježen pad broja zahtjeva za naknadu za nezaposlene nakon što su ukinute određene mjere i počelo se normalizovati stanje u oblasti ekonomije.

LIFE:  Twitter će omogućiti radnicima da stalno rade od kuće

Američki mediji navode da najnoviji podaci pokazuju da je najgore po radna mjesta u zemlji prošlo ali da je nivo nezaposlenosti i dalje veoma visok.

Ekonomista Daniel Zhao izjavio je da će se posljedice pandemije osjećati još dugo u oblasti ekonomije, a posebno na tržištu rada.

“Iako se zemlja polako stabilizira, milionski zahtjevi za naknadu za nezaposlene pokazatelj su da je ekonomska patnja zbog krize izazvane pandemijom COVID-19 i dalje vrlo duboka“, kazao je Zhao.

Ekonomisti koje je anketirao “Dow Jones Newswires“ očekuju stopu nezaposlenosti u SAD-u od 20,5 posto, dvostruko višu od najvišeg prethodnog nivoa iz doba Velike depresije, velike ekonomske krize koja je trajala od 1929. do 1933. godine.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *