Premijer Italije Conte: Ovo je najteža kriza od Drugog svjetskog rata

- Advertisement -

Premijer Italije Giuseppe Conte izjavio je da je u toj zemlji obustavljena sva proizvodnja koja nije neophodna u jeku borbe protiv širenja koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Conte se naciji obratio posredstvom društvene mreže Facebook i poručio da vlada radi transparentno i ne krije ništa od svojih građana.

“Naša zemlja je suočena s najtežom krizom od Drugog svjetskog rata“, kazao je Conte i dodao da je koronavirusom u Italiji zaražena 42.681 osoba, a da je od posljedica zaraze umrlo 4.825 oboljelih.

Ističući da su vlasti prinuđene uvoditi stroge mjere, Conte je kazao da je potrebno vrijeme da takve mjere donesu boljitak situacije.

PROČITAJTE JOŠ:  Nesvakidašnji prizor: Zmija prekinula meč u Srbiji, ujela sudiju, ali je postao heroj

“Potrebno je da se svi pridržavaju mjera i ostanu u svojim kućama“, poručio je Conte.

Ističući da proizvodnja u Italiji nije u potpunosti obustavljena, Conte je kazao da je to teška odluka i da se obustavlja proizvodnja koja nije neophodna u ovoj situaciji.

“Dozvolit ćemo samo rad na daljinu i proizvodnju koja je neophodna. Nema potrebe za utrkivanjem ili redovima u supermarketima. Trgovine hrane, apoteke, pošte i banke ostaju otvorene“, kazao je Conte i dodao da su aktuelne mjere na snazi do 3. aprila.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu. Potencijalno smrtonosni virus se brzo proširio na većinu zemalja, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je globalnu pandemiju COVID-19.

PROČITAJTE JOŠ:  Netipični načelnik u BiH: Živi u kući bez fasade, radi na imanju i vozi traktor

Koronavirusom je dosad u svijetu zaraženo ukupno 308.594 ljudi, a od posljedica zaraze preminulo je najmanje 13.069 osoba.

Izliječeno je 95.829 oboljelih osoba, a trenutno je na liječenju 199.696 zaraženih, među kojima su 9.943 osobe u teškom stanju.

Epidemijom su najteže pogođene Italija sa 4.825 smrtnih slučajeva, zatim Kina sa 3.261 umrlih i Iran u kojem je od posljedica zaraze preminulo 1.556 ljudi.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...