Life

Prepoznajete li simptome: Da li ste ovisni o video igricama?

0

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) definisala ovisnost o igranju igrica

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u subotu, 25. maja 2019., zvanično je priznala ovisnost o igranju video i online igrica kao zdravstveni poremećaj.

Godinu i po trajalo je odobravanje nove revizije Internacionalne statističke klasifikacije bolesti i poremećaje zdravlja (ICD-11), koja je još u draft verziji 2017. uključivala ovisnost o igricama – gaming disorder.

Sve 194 članice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su prihvatile sadržaj IDC-11.

Na novoj reviziji ova klasifikacija naći će se u januaru 2022. godine, a do tada zasigurno stoji da je ovisnost o igranju igrica u kategoriji “poremećaja ponašanja ovisnosti i upotrebe supstanci”, u kojoj su još kockanje, alkoholizam i zloupotreba kanabisa.

Definicija kaže da poremećaj ovisnosti o igricama karakteriše učestalo ili ponavljajuće ponašanje u igrama („digitalno igranje“ili „video-igranje“), koji može biti na mreži (tj. preko interneta) ili van mreže, a manifestuje se kao:

– oslabljena kontrola nad igricom (intenzitet, trajanje, prekid)

– sve veći prioritet igrice u mjeri da ima prednost u odnosu na druge životne interese i dnevne aktivnosti

– nastavak ili eskalacija igara bez obzira na pojavu negativnih posljedica. Obrazac ponašanja postaje dovoljno ozbiljan da rezultira značajnim oštećenjem u ličnim, porodičnim, socijalnim, obrazovnim, profesionalnim ili drugim važnim oblastima.

LIFE:  Kako se poslovalo u regionu: Slovenija jedina u plusu, Hrvatska i BiH sa velikim deficitom, Crna Gora najlošija

Ovaj obrazac ponašanja prilikom igranja igrica može biti kontinuiran ili epizodan i ponavljajući, a dijagnoza se uspostavlja nakon 12 mjeseci od takvog uočenog ponašanja.

Iako će se mnogi prepoznati u ovim opisima, bitno je znati napraviti razliku.

Npr. mnogi ljudi će za igru najnovijeg izdanja omiljene igrice možda uzeti i slobodne dane na poslu, ili probdjeti noć igrajući se, radije nego da odu kod prijatelja ili čak će i preskočiti jedan obrok.

Ovakva ponašanja, kada su izuzeci nisu sama po sebi problematična, ali ako se učestalo ponavljaju tokom 12 mjeseci, onda se može zaključiti da je riječ o poremećaju.

Ovisnost se ne “mjeri” satima provedim u igranju, već u posmatranju igranja u odnosu na ostale segmente života.

Ako igranje uzima danak u odnosu na zdravlje, higijenu, međuljudske odnose, finansije, onda govorimo o ovisnosti.

Važnost klasificiranja poremećaja igranja igrica kao zdravstvenog problema bitna je zbog liječenja. Naime u slučaju takve dijagnoze, osobe koje nemaju druge poremećaje, zahvaljujući dijagnozi mogu lakše dobiti osiguranje za plaćanje terapije. Tako je u svijetu! A kod nas?

Facebook komentari

Veliko slavlje navijača Union Berlina nakon historijskog uspjeha

Previous article

Warriorsi bez Duranta u prvoj utakmici finala, Cousins se oporavlja

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Life