Prijevoz – važna karika u epidemiološki sigurnom pohađanju nastave

- Advertisement -

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) upozorio je, povodom početka nove školske godine, na potrebu osiguranja epidemioloških pretpostavki za sigurno odvijanje prijevoza učenika na relaciji od kuće do škole i natrag.

Te napomene se odnose na prevoz malih putnika autobusima, privatnim vozilima ili kombijima. Kako navode iz Instituta, sve mjere koje se poduzimaju u školama, ali i domovima građana, mogu biti ugrožene tokom prijevoza učenika ili studenata, obzirom da se upravo javni prijevoz pokazao kao jedno od najčešćih mjesta širenja novog koronavirusa.

PROČITAJTE JOŠ:  Potraga za tijelom male Danke Ilić i dalje traje

Ističu da su, bez obzira da li se radi o vanlinijskom, specijalnom prijevozu učenika ili korištenju redovnih linija, neophodne iste zaštitne mjere. Na ulasku u prijevozno sredstvo potrebno je postaviti obavijest o obavezi fizičkog razmaka i nošenju maski za lice.

Preporučuje se tolika popunjenost vozila da se može održavati fizički razmak od metar i po do dva metra. Svako drugo sjedalo treba ostati slobodno, na način da putnici sjede dijagonalno jedan iza drugog.

Ruke je potrebno oprati prije ulaska u vozilo, nakon izlaska iz vozila, nakon postupaka čišćenja vozila, te u svim ostalim preporučenim situacijama. Na ulazu u vozilo na raspolaganju treba biti dezinfekcijsko sredstvo, a pri ulazu potrebna je dezinfekcija ruku (osoblje i putnici). Potrebno je da tokom vožnje i vozač i putnici imaju maske.

PROČITAJTE JOŠ:  Državljanin Hrvatske poginuo u Derventi

Također, potrebno je održavati čistoću vozila, a nekoliko puta dnevno prebrisati površine dezinfekcionim sredstvom, posebno površine koje se često dodiruju, naslone za glavu i ruke putnika, rukohvate, te voditi evidenciju o čišćenju i dezinfekciji. Putnički prostor neophodno je redovno prozračivati, a korištenje klimatizacijskih i ventilacijskih uređaja izbjegavati, navode iz INZ-a.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...