Prostranstva mirisnog vrijeska na Rostovu i Kalinu

- Advertisement -

Kalin sa najvišim vrhom od 1.530 metara nadmorske visine s kojeg se pruža  pogled na Prenj, Vranicu, Vlašić i panoramu Donjeg Vakufa, jedna je od izuzetno posjećenih planina u Srednjobosanskom kantonu.

Tekst i foto:Bisera Džidić

Prostrani pašnjaci na visoravni Rostovo podno Kalina su uz zelenilo trave ukrašeni  neuobičajeno velikim površinama  na kojim raste vrijesak. Ljubičasti mirisni vrijesak  dominira padinama Kalina i Rostova  praveći, u pogledu  iz daljine, nestvarni kontrast zelene i ljubičaste boje. Livade s vrijeskom osobito cijene pčelari zbog dobre ispaše za pčele i dobivanja visokovrijednog i ljekovitošću dodatno oplemenjenog meda.

Uživali su  jučer u tom koloritu i sarajevski planinari koji su uspjeli da se do vrha Kalina popnu po suhom i sunčanom vremenu, koje je u povratku zamijenila jaka kiša i grmljavina.

I baš zbog lošeg vremena u povratku s Kalina, zadovoljstvo je bilo tim veće kad se 20 sarajevskih planinara smjestilo u novosagrađenom  planinarskom domu gdje ih je dočekao sa osvježenjem i  ručkom, predsjednik bugojanskog Planinarskog društva “Kalin” Franjo Gavrić.

PROČITAJTE JOŠ:  Savjeti poznatog nutricioniste o ishrani tokom ramazana: Ne preskačite sehur, iftar podijelite na dva dijela

Druženje je nastavljeno u ugodnoj atmosferi tokom koje su se gosti iz Sarajeva prisjetili kako ih je prije godinu dana  nakon uspona na Kalin,  domaćin  Gavrić  počastio tortom kojom je tada proslavljen uspješan plasman hrvatske reprezentacije na SP u Rusiji.

Prisjetila se u razgovoru s domaćinima vodič Elza Babić i jedan broj planinara koji više puta pohode Kalin, početaka izgradnje doma, do faze kad je objekt bio ‘pod pločom’, te završnih radova tokom koje su u protekloj godini opremljene na spratu sobe  za spavanje sa 20-tak kreveta i komfornim sanitarnim prostorijama.

Oni koji više puta pohode  Kalin, i jučer su pješačili zbog prelijepe prirode na visoravni Rostovo,  brojnih proplanke, pašnjake i raznovrsne šume na Kalinu, kaže planinarka i vodič sarajevskoj HPD ‘Bjelašnica 1923’ Elza Babić.

PROČITAJTE JOŠ:  Pileća prsa i zdrava ishrana

Tokom pješačenja prema vrhu smjenjuju se proplanci s listopadnom i četinarskom šumom, ukrašeni šumarcima breze,  cvjetne livade, a u jednom dijelu u završnici uspona ka vrhu  prolazi se kroz prostranstva džinovskih paprati iz kojih se  vide samo glave planinara.

Nedaleko od novoizgrađenog planinarskog doma “Kalin” na Rostovu je etnoselo Babići s tradicionalnim drvenim kućama u kojima se može provesti ugodan odmor sa mogućnošću skijanja tokom zime.

Novoopremljene sobe za spavanja u planinarskom domu su bile razlog da su jučer sarajevski planinari razgovarali s domaćinima o dočeku predstojeće Nove godine i organiziranju zimskog uspona  na Kalin. Jer kako kažu, priroda i planina su podjednako privlačni u svako godišnje doba.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...

Koje su to zdravstvene koristi aronije?

Aronija nudi mnoštvo zdravstvenih koristi i smatra se jednim...