Life

Ptici polomljenog krila prvi put ugrađen fiksator od platine

0

Zahvatom koji su obavili doktori veterinari iz turskog grada Tuncelija, ugrađen je fiksator zaštićenoj ptici kod koje je polomljeno krilo, a po prvi put je kod ptice ugrađen fiksator od platine.

Riječ je zaštićenoj vrsti ptice “Bukavac nebogled”, koju je sa polomljenim desnim krilom pronašao stanovnik mjesta Bogurtlen, nadomak Tuncelija.

On je o tome obavijestio Ured guvernera kao i predstavnike Uprave Grada Tuncelija, nakon čega je ptica prebačena u Centar za privremenu brigu i rehabilitaciju uličnih životinja.

Detaljnim pregledom ustanovljeno je da se na desnom krilu ptice nalaze dva loma, zbog čega je odlučeno da se ona podvrgne hirurškom zahvatu i ugradi fiksator.

LIFE:  Beč će dobiti prvu ulicu s mogućnošću regulacije temperature zraka

Doktor veterinar Sancar Celik za Anadoliju je kazao kako je riječ o malobrojnoj vrsti ptice, te da je zbog toga obavljena ova ortopedska metoda.

“Ova metoda ranije je korištena za pse, mačke i neke druge životinje, no nije nam poznato da je ranije urađeno za pticu. Možda je ovo prva ptica za koju je korišten ovaj metod. Ovo je ptica selica, vjerovatno da je povrijeđena tokom selidbe”, kazao je Celik. 

Facebook komentari

Posljednja generacija

Prethodni članak

Muzička noć koja traje i do 6 sati: Brown Sugar RnB – Novi klupski fenomen i povratak R&B-a

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Life