Rafting Nišavom: Nezaboravno uživanje kroz Sićevačku klisuru

- Advertisement -

Oni koji žele da u lepoti parka prirode Sićevačka klisura kod Niša uživaju uz uzbuđenje i adrenalin, mogu da se oprobaju u raftingu kroz njen najlepši deo – Gradištanski kanjon dug osam kilometara. To je učinila i ekipa Anadolu Agency (AA).

Kako kažu u “Safari klubu”, koji organizuje ovu zanimljivu vožnju, interesovanje turista da kroz spust Nišavom upoznaju prirodne lepote klisure, prosečene kroz krečnjački reljef između severnih ogranaka Suve planine i južnih ogranaka Svrljiških planina, sve je veće.

Među članovima posade našla se i Ana Brkić, kojoj je momak Ivan Brkić rafting ovim delom reke poklonio za rođendan.

“Preporučila bih svakom da dođe, ne samo sportistima. Ovo iskustvo ne može da se opiše, treba da se doživi. Priroda je fantastična i od vodiča čujemo različite interesantne priče”, kaže Ana.

– Skrivene čari prirode –

Tokom vožnje od sela Dolac do sela Prosek, koja traje oko dva sata, uputstva turistima u čamcu daje predsednik “Safari kluba” Vlastimir Stanojević, koji se ovim delom reke do sada spustio najmanje 100 puta. Pošto dobro poznaje teren, tačno zna koje deonice zahtevaju ozbiljniji napor i tada glasno bodri svoje veslače.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

“Specifičnosti rafting staze u Gradištanskom kanjonu su da kanjon daje sve elemente raftinga. Na nekoliko mesta ona prelazi u klasu dva. Rafting savez Srbije je to uočio i na ovom delu održao više evropskih kupova, jedan svetski kup i nekoliko državnih prvenstava”, priča Stanojević.

Ovaj ljubitelj prirode i ekstremnih sportova je došao na ideju da organizuje ovakvu vožnju da bi popularizovao turističke potencijale okoline Niša, ali i rafting kao turistički sport koji se u svetu brzo razvija. Za ovo iskustvo turisti treba da izdvoje po 2.000 dinara.


“Izuzetno je lepo videti levu i desnu stranu kanjona koje dostižu visinu do 400 metara. Obiluju geomorfološkim oblicima koji se mogu videti sa čamca, ali ne i sa puta, jer ovaj deo puta prolazi kroz zatvoreni tunelski prostor “, kaže Stanojević.

PROČITAJTE JOŠ:  Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

 – Od strmih litica od Orijent ekspresa –

Tesne, skoro vertikalne litice, mesto su gde se gnezde poslednji parovi surog orla u Srbiji, na uzvišenju Oblik na kraju kanjona zajedno rastu dve endemske biljne vrste – “srpska ramonda” i “Natalijina ramonda”, a duž spusta moguće je videti i nekoliko izvora tople vode.

Tokom vožnje, Stanojević članovima posade rado priča i o istorijskim zanimljivostima – pokazuje kuda je prolazio put izgrađen u vreme Otomanskog carstva, govori o hidrocentrali “Sveta Petka” iz 1908. godine napravljenoj prema projektu Nikole Tesle, o tome da je u obližnjoj pećini Mala Balanica nađen fosil ljudske vilice star pola miliona godina…

Stranim turistima je najzanimljiviji podatak da je prugom, izgrađenom kroz ovaj kanjon u 19. veku, od Pariza do Istanbula saobraćao i čuveni “Orijent ekspres”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Jeste li znali da umivanje lica nije nužno dobra stvar

Previše umivanja tokom dana donosi više problema nego benefita....

Recept: Kinder kolač

Biskvit: 200 g čokolade za kuhanje 100 g mliječne čokolade 150 g...

Pileća prsa i zdrava ishrana

Pileća prsa odličan su izbor ako pokušavate povećati unos...