Rekordan broj novozaraženih u BiH u jednom danu: Na koronavirus pozitivna 621 osoba

- Advertisement -

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata registrovan je 621 novi slučaj zaraze koronavirusom, što je najveći broj u jednom danu od početka pandemije u martu ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.759 uzoraka, od kojih je 371 pozitivan na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim Posavskog.

Do sada su testirana ukupno 178.964 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 21.345 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječen je 16.981 pacijent, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 168 pacijenata. Trenutno je aktivno 3.739 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je šest novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 625, i to 416 muškaraca i 209 žena.

U Republici Srpskoj u posljednja 24 sata zabilježen je rekordan broj osoba zaraženih koronavirusom, a laboratorijskim analizama za 716 uzoraka potvrđeno je da su zaražene još 242 osobe, izjavio je ranije danas Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravsto RS.

PROČITAJTE JOŠ:  Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

“Samim tim očigledno da svi apeli koje Institut za javno zdravstvo upućuje prema javnosti nisu urodili plodom, naročito prema pojedincima koji i dalje smatraju da nije potrebno da se poštuju mjere ali takođe i institucijama i poslovnim subjektima”, kazao je Zeljković.

Naveo je da će za 10 do 15 dana biti vidljivi rezultati ovog broja pozitivnih lica na dnevnom nivou kada je u pitanju klinička slika.

“Institut će danas uputiti dopis svim lokalnim zajednicama sa preporukama mjera u skladu sa njihovom epidemiološkom situacijom. Krizni štabovi lokalnih zajednica moraju biti svjesni svoje odgovornosti”, kazao je Zeljković i dodao da moraju preduzeti sve mjere kako bi stabilizovali i nakon toga sanirali epidemiološku situaciju, te podjetio da štabovi u lokalnim zajednicama mogu da uvedu oštrije mjere nego što su na snazi u RS-u.

Najavio je da će u toku sljedeće sedmice biti revidirana situacija u školama, vrtićima, visokoškolskim ustanovama, sa situacijom u zajednici kako bi mogli predložiti mjere za naredni period.

“Kao direktor Instituta za javno zdravstvo lično molim sve građane da se probude, da budu svjesni situacije u kojoj se nalazimo, kada govorimo o epidemiološkoj situaciji, u protekla tri dana ona je doživjela haos”, naglasio je Zeljković.

PROČITAJTE JOŠ:  U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Jela Aćimović, epidemiolog u institutu rekla je da su u posljednja 24 sata zabilježena dva smrtna slučaja.

“Prešli smo cifru od 11.000 oboljelih od početka epidemije, 11.154, a od 6. oktobra, odnosno u zadnjih deset dana registrovano je 13 posto od ukupnog broja slučajeva od početka epidemije” , rekla je ona.

Procenat pozitivnih među testiranim u zadnjih sedam dana iznosi 26 posto

Naglasila je da je u devet opština zabilježen dvocifreni broj novooboljelih.

Na području RS-a hospitalizovane su 264 osobe, a od juče to je više za 22 osobe. U UKC RS 97 osoba, od čega je 15 na respiratoru i 30 na drugim vidovima kiseoničke podrške, dok je u drugim bolnciama hospitalizoavno 167 osoba.

Danas je u Brčko distriktu BiH registrovano osam novih slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se o šest žena rođenih 1999., 1979., 2001., 2005., 1974. i 1970. godine i dva muškarca rođena 1978. i 1973. godine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Sudarili se automobil i motocikl, ima povrijeđenih

U saobraćajnoj nesreći u banjalučkom naselju Vrbanja povrijeđen je...

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...