Life

Republički štab za vanredne situcije: Obustavlja se nastava u RS-u

0
Republički štab za vanredne situcije: Obustavlja se nastava u RS-u, Life.ba
ilustracija

Republički štab za vanredne situacije na sjednici održanoj večeras odlučio je da se od sutra obustavlja nastava u prostorijama osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj do 1. novembra, javlja Andolu Agency (AA).

Do ove odluke došlo je zbog pogoršane epidemiološke situacije, radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kuluture RS, rekla je da će nastaviti razmatrati situaciju i donositi nove odluke, navodeći da u školama i dalje nema širenja koronavirusa te da je donesena preventivna mjera.

Odlukom Republičkog štaba obavezuju se osnovne i srednje škole u ovom entitetu Bosne i Hercegovine da organizuju nastavu na daljinu putem elektronske komunikacije.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, na konferenciji za novinare rekao je da je od 16. do 22. oktobra došlo do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije te da iako nije došlo do toga, da se očekuje i pogoršanje stope smrtnosti zbog povećanja broja zaraženih.

Govoreći o današnjim novootkrivenim slučajevima odnosu na broj uzetih uzoraka, Šeranić je rekao da je oko 50 posto onih koji su zaraženi. Prema današnjim podacima Instituta za javno zdravstvo RS-a izvršеnо је tеstirаnjе 736 lаbоrаtоriјskih uzоrakа, а nоvi kоrоnаvirus pоtvrđеn је kоd 403 оsоbe.

Šeranić je rekao da je dao saglasnost za preraspodjelu organizacionih jedinica, prvenstveno u Bolnici Gradiška i UKC RS, te da će razmatrati situaciju u domovima zdravlja.

LIFE:  BiH: Preminulo 69 osoba od COVID-19, novozaraženih 1.447

“Među zaraženim najviše je u grupi od 30 do 49 godina”, rekao je Šeranić.

Istakao je da odluka o obustavi nastave u prostorijama škola donesena na period od sedam dana nakon čega će biti procjenjena situacija po lokalnim zajednicama.

Izdata je i preporuka političkim partijama da se ne održavaju politički skupovi do 1. novembra i institucijama pravosuđa da prioritetno razmatraju predmete koji se odnose na zaštitu zdravlja stanovništva.

Kada je u pitanju nastava na fakultetima odlučeno je da se nastavi s izvođenjem nastave, a ovo pitanje ponovo će se razmatrati takođe za sedam dana.

Suzana Gašić, ministrica rgovine i turizma RS, na konferenciji za novinare rekla je da je usvojena izmjena zaključka kojom je rad ugostiteljskih objekata ograničen na period od šest do 22 časa u narednih sedam dana nakon čega će odluka ponovo biti procjenjena situacija.

“Želimo da skrenemo pažnju građanima da svojim ponašanjem moramo da spriječimo širenje koronavirusa”, rekla je Gašić apelujući na građane na pridržavanje mjera i izbjegavanje okupljanja.

Dо sаdа је u RS-u pоtvrđеnо 14.134  slučајеvа kоrоnаvirusа, prеminulо је ukupnо 367 оsоbа, a оpоrаvilо se ukupnо 7.900 оsоbа.

Facebook komentari

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like