Retrogradni Merkur – šta zaista znači i koliko utiče na naš život?

- Advertisement -

Pokvareni računari, propušteni letovi, napetost na radnom mjestu – osoba koja je zaljubljenik u astrologiju reći će vam da očekujete sav taj haos i još više od toga kada Merkur krene u retrogradnost.

Danas, retrogradni Merkur je postao i neka vrsta trenda, a ljudi širom svijeta ovaj fenomen vješto koriste kao glavnog krivca za sve loše stvari koje im se dešavaju. Ali, šta je to retrogradni Merkur i kako i koliko zaista utiče na naše živote?

Retrogradni Merkur prvi put se spominje u astrološkim krugovima još sredinom 18. vijeka.

Događaj je zabilježen u tadašnjim britanskim poljoprivrednim publikacijama koje su farmeri čitali kako bi uskladili svoje planove sadnje sa položajem zvijezda. Za vrijeme spiritalizma u viktorijanskoj eri, zanimanje za astrologiju je raslo, a mnogi su vjerovali da su zvijezde uticale na Zemlju na razne, često nezgodne, načine.

Publikacije iz 19. vijeka poput magazina Astrologer i Science of the Stars, povezale su retrogradni Merkur sa obilnim kišama, ali njegova povezanost sa izravnom katastrofom ni tada nije bila toliko rasprostranjena kao danas.

Do 1970. godine, horoskop je postao veliki dio novinskih sadržaja, a časopis Baltimore Sun je u aprilu  1979. godine objavio naslov “Ne započinjte ništa kad je Merkur retrogradan”.

Moć koja je tada pripisana ovom planetarnom događaju postala je toliko jaka da je danas Merkur kriv za gotovo sve – od problema s probavom do pokvarene mašine za veš.

Tri ili četiri puta godišnje, Merkur prolazi pored Zemlje u svojoj orbiti. Dok zaokružuje zavoj svog kretanja, Merkur usporava i tako čini se da se prividno zaustavlja i okreće unazad (retrogradno). Naravno, u stvarnosti, Meruk se NE okreće unazad, ali slično kao dva voza ili automobila koji prolaze jedan pored drugog, to stvara optičku iluziju da jedan, u ovom slučaju Merkur, ide unazad.

U astrologiji, Merkur vlada komunikacijom, putovanjima i tehnologijom tako da se vjeruje da su sva tri polja pod uticajem Merkura u ovom periodu koji traje oko tri sedmice.

Iako je histerija oko retrogradnog Merkura jača nego ikad, još uvijek nema dokaza o tome da bismo zaista trebali brinuti. Ipak, ukoliko ste neko ko vjeruje u planetarne uticaje i vodi se astologijom, u ovom periodu ne započinjite  ništa novo.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija u Banjaluci: Majka pronašla sina mrtvog

Umjesto toga, usredotičite se na aktivnosti koje započinju prefiksom „re“ što znači vratiti se natrag. Pregledajte sve svoje ugovore prije nego što ih potpišete, provjerite svoje obaveze i završene zadatke. U ovom periodu, Merkur također reguliše i prijenos informacija, a tokom ovog ciklusa podložnog slabom signalu pametno je zaštititi sve osjetljive podatke lozinkom ili ih spasiti na sigurno. Budući da retrogradni Merkur može poremetiti tehnologiju, poduzmite posebne mjere opreza sa svojim digitalnim podacima. Merkur također utiče i na ugovore, pa razmislite prije nego što sklopite bilo koji posao.

U suštini, retrogradirajući Meruk je  odlična je prilika da se bavite nedovršenim poslom. Većina nas započne milion stvari koje ne dovršimo, nikad ne shvatajući koliko psihičkog nereda to stvara u nama. Ova pojava se obično dešava tri ili četiri puta godišnje, a posljednje kretanje Merkura u ovoj godini započelo je 31. oktobra i traje do 20. novembra.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....