Richard Moore imenovan za novog čelnika britanske tajne službe MI6

- Advertisement -

Britanija je imenovala diplomatu Richarda Moorea za novog čelnika Tajne obavještajne službe, poznate kao MI6.

Moore, generalni direktor odjela za politička pitanja u Foreign Officeu i ranije je bio direktor MI6 i zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost, preuzet će novu dužnost u jesen, naslijeđujući aktuelnog čelnika špijunske službe Alexa Youngera.

– On se vraća u SIS s golemim iskustvom i nadzirat će rad grupe muškaraca i žena čiji su neumorni napori jedva primjetni u javnosti, ali su od ključnog značaja za sigurnost i prosperitet Ujedinjenog Kraljevstva – izjavio je u srijedu ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Jak požar u Sarajevu: Vatrogasci se bore sa stihijom u Novopazarskoj ulici

Moore je obavljao dužnost britanskog ambasadora u Turskoj od januara 2014. do decembra 2017. Rođen u Libiji, on je studirao filozofiju, politiku i eknomiju (PPE) na Univerzitetu Oxford i bio je polaznik Kennedy škole na Harvardu.

– Sretan sam i počašćen što se od mene traži da se vratim da predvodim svoju službu. Radujem se što ću nastaviti taj rad skupa s hrabrim i posvećenim timom u SIS-u – izjavio je Moore, koji se prvi put pridružio MI6 u 1987.

Otac dvoje djece, Moore navodi kao svoje interese golf, planinarenje, ronjenje, turske ćilime, porculan i obilazak historijskih znamenitosti.

PROČITAJTE JOŠ:  Zeničkim rudarima počela isplata plata i toplog obroka

Younger je obavljao dužnost čelnika MI6 od novembra 2014. On je ostao na poziciji duže nego što je uobičajeno kako bi osigurao stabilnost kroz politička previranja izazvana pregovorima o Brexitu.

MI6, opisan među romanopiscima kao poslodovac nekih od najčuvenijih fiktivnih špijuna od Georgea Smileya Johna le Carréa do Jamesa Bonda Iana Fleminga, djeluje izvan zemlje i ima zadatak da brani Britaniju i njene interese, prenosi Reuters.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...