Robovi: Djeca rade za manje od deset dolara mjesečno

- Advertisement -

Četiri miliona djece mlađe od 14 godina, u južnoj azijskoj državi Bangladešu, veći dio dana provode radeći pod teškim uvjetima i boreći se za egzistenciju. Mjesečni prihod od rada ove djece ne prelazi deset dolara.

Bangladeš je zemlja koja se godinama bori sa ekonomskom krizom i u kojoj minimalna mjesečna plata iznosi 50 dolara, dok policijski službenici u prosjeku zarade oko 250 dolara. Nezaposlenost u ovoj zemlji je ekstremno visoka. Iako je još od 1992. godine zabranjeno iskorištavanje djece za rad, veliki broj mališana u Bagladešu ilegalno se kroiste kao jeftina radna snaga.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u Čajniču: Trudnica napala šestogodišnjaka, pao niz stepenice i slomio ruku

Prema najnovijim informacijama Međunarodnog fonda za pomoć djeci pri Ujedinjenim narodima (UNICEF), četiri miliona djece uzrasta ispod 14 godina se još uvijek nalazi na tržištu rada u Bangladešu. Većina djece, u želji da pomognu siromašnim roditeljima, rade na pijaci, u livnicama, ciglanama, kao i na željezničkim stanicama. Ta djeca rade u veoma lošim uslovima.
Dvanaestogodišnji Muhammed Hatari je u ranom djetinjstvu izgubio roditelje i sada radi u krojačnici.

„Četiri godine po četrnaest sati dnevno radim u ovoj fabrici. Do sada nisam ništa zaradio. Gazda mi je dao hranu i smještaj. Radim kako bi naučio krojački zanat“, kazao je Muhammed. Četrnaestogodišnji Ibrahim Kajumi radi u stolarskoj fabrici i nikada nije pohađao u školu. Ovaj dječak kaže da mora raditi kako bi pomogao porodici da preživi.

PROČITAJTE JOŠ:  Na magistralnom putu kod Zenice: Sa šlepera pao držač trupaca na automobil

Prema informacijama UNICEF-a dnevno u svijetu posao traži oko 215 miliona odraslih osoba. Uprkos tome, djeca u Bangladešu nemaju priliku da pohađaju školu, kao ni da se igraju kao njihovi vršnjaci u ostatku svijeta. Također, UNICEF je upozorio da veliki broj djece rade kao robovi, primorani da se bave rizičnim poslovima kao što je rasturanje droge, prostitucija ili da učestvuju u oružanim sukobima.

[nggallery id=1017]

Anadolija

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...