Ruska pravoslavna crkva zatražila milost za Pussy Riot

- Advertisement -

Ruska pravoslavna crkva zatražila je milost za članice grupe Pussy Riot zbog antivladinog nastupa u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, ali oprost crkve teško da će promijeniti kaznu izrečenu u slučaju koji je izazvao osudu međunarodne javnosti, javile su agencije, prenose mediji.

Iako su pozvali na oprost za djevojke sveštenici su njihov nastup u crkvi kada su izvodile “molitvu” za smjenu Vladimira Putina nazvali “užasnim”. Ovaj slučaj postao je simbol ruskog netolerancije prema disidentima i vidi se kao upozorenje da će vlasti tolerisati opoziciju samo u kontrolisanim uslovima.

PROČITAJTE JOŠ:  U Lukavcu prilikom tuče ubijen muškarac (35)

Članice benda Nadežda Tolokonjikova (22), Marija Aljohina (24) i Jekaterina Samutsjevič (30) osuđene su  na po dvije godine zatvora za huliganstvo. Tihon Ševkunov, za koga se vjeruje da je duhovni savjetnik predsjednika Vladimira Putina, rekao je juče da je Crkva oprostila djevojkama  zbog “molitve”.

“Mi smo im oprostili od samog početka. Ali takve aktivnosti društvo i vlasti treba da zabrane”, rekao je Ševkunov, koji je na čelu moskovskog manastira Sretenski. U saopštenju za medije, Ruska pravoslavna crkva  ocijenila je da je nastup benda “bogohuljenje” i da odražava “animozitet prema milionima ljudi i njihovim osjećanjima”. Ipak, u saopštenju se traži milost za osuđenice  u nadi da će  se u budućnosti uzdržavati od bogohulnih poteza. Foto: RIA

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...

Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)...