SAD potrošile stotine milijardi u Afganistanu, uz brojne zloupotrebe i prevare

- Advertisement -

Pola milijarde dolara za avione koji su letjeli samo godinu dana. Ogroman hotel vrijedan 85 miliona dolara koji nikad nije otvoren i nalazi se u lošem stanju. Kamuflažne uniforme za afganistansku vojsku čiji je poseban uzorak koštao dodatnih 28 miliona dolara. Zdravstvena ustanova koja se nalazi u Sredozemnom moru, i tako dalje i tako dalje…

Ovo su sve slučajevi koji čine dio kataloga pritužbi koje je uložio Glavni inspektor Sjedinjenih Država protiv rasipništva, prevara i zloupotreba javnog novca američkih građana koji je navodno trebao biti uložen u obnovu Afganistana u sklopu sveobuhvatnog programa koji je ukupno vrijedio 145 milijardi dolara tokom 20 godina, navodi u svojoj analizi CNN.

PROČITAJTE JOŠ:  U Mostaru nestao Marko Tubek: Vozilo mu pronađeno kod benzinske pumpe

No, nalazi dubinske revizije u kojima su detaljno navedeni ti slučajevi, sklonjeni su od očiju javnosti, i to na zahtjev State Departmenta, a kao razlog su naveli ,,zabrinutost za sigurnost.”

Ukupni trošak rata, prema Pentagonu, iznosio je 825 milijardi dolara, što je niža procjena: čak je i predsjednik Joe Biden naveo procjenu prema kojoj je brojka više od dvostruko veća i iznosi dva triliona dolara, kada se uzmu u obzir dugoročni troškovi, poput brige o veteranima i kamata na dug koje se kreću u stotinama milijardi.

Napori za obnovu u iznosu od 145 milijardi dolara nisu imali adekvatan nadzor, što je dovelo do toga da je Kongres 2008. uspostavio ured Specijalnog generalnog inspektora za obnovu Afganistana (SIGAR).

PROČITAJTE JOŠ:  Sarajevo: Zmija na Alipašinom Polju, građani sumnjaju da je poskok

SIGAR je objavljivao tromjesečne izvještaje koji su u to vrijeme privukli manje pažnje nego što je bilo srazmjerno troškovima kojima su se bavili, rekli su pojedini analitičari, a ponekad im je Pentagon uskraćivao informacije koje su im bile potrebne – posebno kada je u pitanju bila procjena stanja sigurnosti u Afganistanu.

Glasnogovornik State Departmenta rekao je za CNN da su zatražili od SIGAR -a da “privremeno” ukloni izvještaje, “zbog zabrinutosti za sigurnost u vezi s našim tekućim naporima za evakuaciju”.

Dodali su da SIGAR ima ovlaštenje da ih ponovo učini javnim ,,kada to bude primjereno”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...