SAD: Prvo pogubljenje na električnoj stolici od 2010. godine

- Advertisement -

Amerikanac koji je ubio dvojicu zatvorenika u zatvoru u kojem je služio kaznu doživotne robije pogubljen je u srijedu na električnoj stolici, u prvom takvom pogubljenju od 2010. godine, saopćile su vlasti.

– Robert Gleason, 42-godišnji bivši crtač tetovaža, proglašen je mrtvim u 21,08 sati po lokalnom vremenu (2,08 sati u četvrtak ujutro po srednjoevropskom vremenu), saopćio je Larry Traylor, portparol zatvorske službe u američkoj saveznoj državi Virdžinija.

Gleason je 2009. godine ubio  26-godišnjeg zatvorenika dok je služio kaznu doživotne robije zbog ubistva u zatvoru jednog 63-godišnjeg zatvorenika 2007. godine, prenosi AFP.

– Gleason nije izrazio kajanje zbog tih užasnih ubistava. On nije pokušavao da se žali na presudu niti je podnio molbu za pomilovanje, navodi u saopćenju guverner Virdžinije Bob McDonnell.

PROČITAJTE JOŠ:  Zabranjen uvoz 50 tona krompira iz Egipta

U novinskim intervjuima, Gleason je čak i tražio da bude brzo pogubljen kako bi prestao ubijati ljude, i sudeći po Informativnom centru za smrtnu kaznu (DPIC), on je poručio sudu tokom suđenja kako želi smrtnu kaznu.

Njegov tim odbrane zatražio je, ipak, da mu se poštedi život, naglašavajući njegovo traumatično djetinjstvo, psihijatrijske probleme, i dugu istoriju zloupotrebe droge i alkohola.

Gleason, kome je jedini posjetilac u srijedu prije egzekucije bio svećenik, izabrao je pogubljenje na električnoj stolici, umjesto ubrizgavanja smrtonosne injekcije, saopćio je Traylor.

PROČITAJTE JOŠ:  Prije 32 godine počela je opsada Sarajeva: 11.541 građanin je ubijen, a više od 50.000 je ranjeno

Njegova egzekucija je prvo pogubljenje na električnoj stolici u Sjedinjenim Državama od pogubljenja Paula Powella u Virdžiniji 18. marta 2010, navodi DPIC. Centar je saopćio da je 157 pogubljenja, od ukupno 1.320, izvedeno na električnoj stolici otkako je 1976. godine u Sjedinjenim Državama ponovo uvedena smrtna kazna. Gleasonova egzekucija prva je u 2013. godini i prva u Virdžiniji od augusta 2011. U 2012. godini, u Sjedinjenim Državama pogubljena su 43 zatvorenika, saopćio je DPIC.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....

Užas: U kući nađeno petero mrtvih, među njima dvoje djece

U kući u američkoj saveznoj državi Oklahoma pronađeno je...

Iz kladionice u Mostaru ukradena kasa s novcem

Mostarska policija traga za nepoznatim počiniteljem koji je u...

U saobraćajnoj nesreći u Banjaluci poginula 46-godišnja pješakinja

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila u banjalučkoj...