Life

SAD: Šest ​​ruskih obavještajaca optuženo za globalno hakiranje

0
SAD: Šest ​​ruskih obavještajaca optuženo za globalno hakiranje, Life.ba

Sjedinjene Američke Države u ponedjeljak su otpečatile optužnice protiv šest ruskih obavještajnih službenika optuženih za izvršavanje sveobuhvatnih kibernetičkih napada koji su uključivali isključivanje ukrajinske električne mreže i miješanje u izbore u Francuskoj, prenosi Anadolu Agency (AA).

Smatra se da su policajci povezani sa jedinicom 74455 ruske Glavne obavještajne uprave (GRU), prema Ministarstvu pravosuđa, koje je optužene identifikovalo kao Yuriya Sergeyevicha Andrienka (32), Sergeya Vladimirovicha Detistova (35), Pavela Valeryevicha Frolova (28), Anatoliya Sergeyevicha Kovaleva (29), Artema Valeryevicha Ochichenka (27) i Petra Nikolayevicha Pliskija (32).

SAD su 2018. godine podigle optužnicu protiv sedam policajaca vezanih za jedinicu 74455 u vezi s naporima Moskve da se miješa u američke predsjedničke izbore 2016. godine. Najnovije optužnice ne odnose se na te aktivnosti.

Svaki od optuženih u ponedjeljak suočen je sa po sedam tačaka optužnice, među kojima su zavjera za počinjenje računalne prevare, oštećivanje zaštićenih računara i tešku krađu identiteta.

“Nijedna zemlja nije zloupotrijebila svoje cyber mogućnosti tako zlonamjerno ili neodgovorno kao Rusija, bezobzirno uzrokujući neviđenu štetu kako bi ostvarila male taktičke prednosti. Danas je odjeljenje optužilo ove ruske oficire za izvođenje najopasnijih i najrazornijih serija računarskih napada ikada pripisanih jednoj grupi, uključujući oslobađanje malwarea NotPetya. Nijedna nacija neće preoteti ugled dok se ponaša na takav način“, rekao je u saopštenju pomoćnik državnog tužitelja za nacionalnu sigurnost John Demers.

LIFE:  Beroš: Lockdown i policijski sat ne dolaze u obzir

Napad NotPetya smatra se najskupljim cyber napadom u istoriji. Zarazio je računare širom svijeta 2017. godine, a SAD odlučno tvrde da je to djelo Vlade Rusije.

Uz taj napad, obavještajci su optuženi za učestvovanje u kampanjama 2017.  godine koje su bile usmjerene na političku stranku francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kao i druge političare tokom nacionalnih izbora u Francuskoj.

Optužbe se dalje odnose na hakersku kampanju protiv Zimskih olimpijskih igara u PyeongChangu 2018. godine koja je imala za cilj ceremoniju otvaranja u znak odmazde zbog zabrana izrečenih ruskim sportistima za doping program pod pokroviteljstvom Moskve.

Facebook komentari

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like