Šahovski turnir u čast profesora Nijaza Durakovića [video]

- Advertisement -

Osmi šahovski turnir ”Akademik prof. dr. Nijaz Duraković” bio je prilika da se obilježi devet godina od smrti profesora Durakovića i da se prisjeti njegovog života i djela, a naglašeno je da je svojim radom zadužio cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Organizatori kažu da se svojim aktivnostima i naučnim djelovanjem uvijek borio i isticao Bosnu i Hercegovinu kao cjelovitu zemlju svih njenih naroda.

Direktor turnira i profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, gdje je i održan turnir, Suad Kurtćehajić prisjetio se profesora Durakovića naglasivši da je bio velika ličnost cijele države te da je postigao zapažene rezultate u političkoj i naučnoj karijeri.

– To nije lako postići, da ne trpi niti jedna karijera, a profesor je to uspio. Postigao je najviše domete u političkoj karijeri, a u naučnoj je napisao 16 knjiga i oko 200 naučnih i stručnih radova – istakao je Kurtćehajić.

PROČITAJTE JOŠ:  Preminula pjevačica Slađana Milošević

Također, rekao je da je volio igrati šah te da je zbog toga organiziran šahovski turnir u okviru kojeg je odata počast i gdje je govoreno o karijeri profesora Durakovića.

Dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo je istakao da je profesor Duraković bio jedna od najznačajnijih ličnosti u proteklih 40 godina.

– Obavljao je niz važnih političkih funkcija, a vrlo mlad je pokazao snažnu akademsku ambiciju – naveo je Turčalo te najavio da će naredne godine, osim šahovskog turnira, biti održana i akademija posvećena profesoru Durakoviću.

PROČITAJTE JOŠ:  Dječaci (7) i (12) godina optuženi da su izboli nožem 58-godišnjakinju

Kćerka profesora Durakovića, Jasna Durakovića, kazala je da je ove godine posebno emotivna jer se i u doba pandemije održava aktivnost u čast njenog oca.

– Nedostaje mi njegov savjet i podrška. Bio je oslonac, i zaista sam ponosna da sam imala oca koji je bio vrstan profesor i političar – rekla je Duraković.

Osmi memorijalni šahovski turnir ”Akademik prof. dr. Nijaz Duraković” organizirao je Šahovski klub Sarajevo u saradnji s Fakultetom političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...