Sarajevo: Počelo dostavljanje lijekova samcima starijim od 65 godina

- Advertisement -

Od ponedjeljka, 30. marta, na području Kantona Sarajevo (KS) počelo je dostavljanje lijekova osobama starijih od 65 godina koje žive same, a kako navode iz Civilne zaštite KS-a, realizacija se odvija bez problema, javlja Anadolu Agency (AA).

Na jučerašnjem sastanku Štaba Civilne zaštite KS-a potvrđeno je da su poduzete sve mjere za provođenje naredbe za dostavu lijekova osobama starijim od 65 godina koje žive same i koje nemaju bližnjeg srodnika da se brine o njima, a za koje je propisana izolacija unutar njihovog doma kao jedna od mjera zaustavljanja širenja smrtonosnog novog koronavirusa na području Federacije BiH.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održan kurs za 60 ortopeda iz 20 zemalja, predavanje imao i predsjednik EFAS-a Kris Buedts

Prema riječima Kemala Cacana, vršioca dužnosti direktora KUCZ-a i načelnika Štaba, ovaj proces je već u fazi realizacije i odvija se bez problema.

Cacan je rekao kako je Štab civilne zaštite KS-a ranije uputio zahtjev svim općinskim štabovima za evidenciju svih građana starijih od 65 godina koji su sami i kojima nema ko da brine.

“Općinski štabovi imaju potpunu nadležnost nad ovim procesom. Oni su napravili spiskove, potom ih proslijedili nama. Mi smo te spiskove kompletirali i proslijedili ih Crvenom krstu, čiji su volonteri na terenu”, rekao je Cacan.

PROČITAJTE JOŠ:  (VIDEO) Adi Šoše objavio novu pjesmu i spot i najavio koncert u Sarajevu

Pojasnio je kako lijekove u apoteci nabavlja povjerenik Mjesne zajednice, koji je istovremeno i u štabu civilne zaštite, potom volonteri Crvenog krsta preuzimaju lijekove i dostavljaju ih na adresu. Potvrda koju korisnik potpiše prilikom preuzimanja lijekova predaje se povjereniku MS-a.

Cacan dodaje kako spiskovi građana kojima je ovaj vid pomoći potreban nisu konačni, jer je moguće da neko greškom nije stavljen na spisak. Stoga se, podvlači, svako kome je potrebno dostaviti lijekove, a ispunjava navedene uslove, treba javiti povjereniku u svojoj mjesnoj zajednici.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....