Sarajevski otvoreni centar: Želimo ravnopravnost svih parova u BiH

- Advertisement -

Iako sastavni dio bh. društva istospolne zajednice u Bosni i Hercegovini još uvijek su nevidljive pred zakonom, te su im uskraćena brojna ekonomska i socijalna prava. Diskriminacija se ogleda u nizu svakodnevnih životnih pitanja i situacija a kako bi ukazali na to koja sve prava istospolni parovi u našoj zemlji nemaju, a koja se podrazumijevaju za heteroseksualne bračne i vanbračne parove, Sarajevski otvoreni centar – SOC pokrenuo je kampanju pod nazivom Jednaki pred zakonom čiji je cilj ostvarivanje ravnopravnosti svih parova. Kampanjom, u kojoj ličnim ispovjestima LGBTI osobe u kontekstu svojih zanimanja govore o kontradiktornostima sa kojima se suočavaju u svakodnevnom životu i na taj način apeluju da zakon bude jednak za sve, SOC želi podsjetiti na obavezu nadležnih institucija da donesu zakon kojim će biti regulisana prava LGBTI osoba u životnim zajednicama u FBiH.

“Po osnovu svoje seksualne orijentacije, osobe u istospolnim zajednicama porodičnog života nemaju pravno regulirano uzdržavanje među partnerima kada je to potrebno, nemaju pravo na međusobnu brigu i podršku kada se jedan od njih teško razboli, ne mogu računati na penziju i socijalnu podršku u slučaju smrti svog partnera ili partnerice, nemaju prava na poreske olakšice kojim država nagrađuje međusobno uzdržavanje članova porodice kako bi učvrstila socijalnu sigurnost u društvu, nemaju pristupa koristima kojima poslodavci podržavaju porodični život kao oblik naknade za rad svojih zaposlenika, nemaju zaštićenu imovinu koju su zajednički stekli u sklopu porodičnog života niti pravila po kojima se rješavaju odnosi u slučaju da se partneri raziđu, te mnoga druga prava i obaveze koje dolaze sa zakonskom regulacijom životne zajednice”, pojašnjava Darko Pandurević, rukovoditelj programa i zagovaranja u SOC-u i ističe kako bi donošenje zakona kojim bi se pravno regulisala životna zajednica parova istog spola u Bosni i Hercegovini ni u kojem slučaju ne bi oduzelo niti umanjilo prava heteroseksualnih parova, osim što bi zaustavilo kršenje ljudskih prava LGBTI osoba.

PROČITAJTE JOŠ:  Interpol se uključio u potragu za nestalom djevojčicom Dankom Ilić

BiH je jedina država u regionu u kojoj se predstavnici vlasti ne bave donošenjem ovoga zakona, a zbog postojeće političke pasivnosti LGBTI parovi izloženi su još većoj diskriminaciji i socijalnoj isključenosti.

Za razliku od naše zemlje pravna regulacija životnih zajednica osoba istog spola je već duži niz godina regulisana u Hrvatskoj, od prošle godine i u Crnoj Gori, a i Srbija je od ove godine aktualizirala ovu temu. Sve je veći broj državljana BiH koji istospolna partnerstva registruju u drugim državama, ali partnerstva sklopljena na ovaj način pravno ne proizvode nikakve efekte u BiH. Kako otkrivaju iz SOC-a zabilježeni su slučajevi gdje su parovi tražili unos sklopljenog partnerstva u domaće registre (matične knjige), ali budući da ne postoji pravni osnov, parovi su odbijani. Ipak, ova pravna praznina koja postoji u našem sistemu podstakla je nadležne vlasti u FBiH da se pozabave ovim pitanjem, te je krajem 2018. godine Vlada Federacije BiH naložila osnivanje interresorne radne grupe za analiziranje postojećih propisa, predlaganje izmjena i novih propisa kako bi se eliminisala diskriminacija istospolnih parova.

“SOC je učestvovavo u radu ove radne grupe i zajedno smo formirali mišljenje da je potrebno donijeti potpuno novi zakon – Zakon o životnim zajednicama parova istog spola u FBiH. Ovo mišljenje prati model zakona koji je SOC ranije izradio i za koji je zagovarao u cijelom procesu. Trenutno se čeka da se preporuke radne grupe nađu na sjednici Vlade FBiH koja treba dati svoje mišljenje, ali radi se o procesu koji stoji u mjestu već nekoliko mjeseci”, ističe Pandurević i pojašnjava da bi, nakon što bi Vlada FBiH dala pozitivno mišljenje na preporuke radne grupe, naredni korak bio formiranje nove radne grupe koja bi bila zadužena za pisanje teksta zakona i u konačnici njegovo upućivanje u parlamentarnu proceduru. Kako navodi, proces se pokazao izuzetno sporim te je gotovo izvjesno da postojećom dinamikom zakon neće biti donosen u narednih nekoliko godina.

PROČITAJTE JOŠ:  Potraga za tijelom male Danke Ilić i dalje traje

„I mi, parovi u životnim zajednicama istog spola, planiramo budućnost, radujemo se svakom novom zajedničkom danu, svakoj porodičnoj proslavi, važnim datumima… Plaćamo poreze, ali nemamo porezne olakšice po osnovu života u zajedničkom domaćinstvu. Izdvajamo od svojih plata naknade za penzijsko i zdravstveno osiguranje, ali ne možemo zdravstveno osigurati nezaposlenu partnericu ili partnera. Prema trenutno važećim zakonima, mi kao parovi ili životni partneri ne postojimo. Sve što želim jeste da gradim siguran život sa svojom djevojkom, bez straha da ću jednog dana to sve izgubiti“, kaže Dina Bajrektarević, jedna od učesnica kampanje, inače aktivistkinja za ljudska prava koja svakodnevno radi na unapređenju prava marginaliziranih skupina, i svoj je život sama posvetila pravima drugih, dok još uvijek svoja prava u današnjoj Bosni i Hercegovini ne može ostvariti.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...

Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)...

Kod Bosanskog Broda pronađena petogodišnja djevojčica iz Njemačke koja je žrtva trgovine ljudima

Na području Bosne i Hercegovina, tačnije na prijelazu Bosanski...

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...