LifeLife news

Šef WMO-a Taalas: Arktik i Mediteran se zagrijavaju brže od globalnog prosjeka

0
Šef WMO-a Taalas: Arktik i Mediteran se zagrijavaju brže od globalnog prosjeka, Life.ba
Ilustracija

Generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije (WMO) Petteri Taalas izjavio je da se dva dijela svijeta zagrijavaju više od globalnog prosjeka i da su to Arktik i regija Mediterana.

“Mediteranska regija se suši klimatskim zagrijavanjem. Dakle, pada manje kiše, a vidimo i veće isparavanje. Također smo proučavali prilično dramatične šumske požare u nekoliko mediteranskih zemalja – Grčkoj, Portugalu, Španiji i Turskoj”, rekao je Taalas za Anadoliju.

On je upozorio da je sve više pokazatelja klimatskih promjena i izvan Arktika i Mediterana.

“U Sjevernoj Americi vidjeli smo rekordne šumske požare, također u Australiji i u Rusiji. Dakle, ovo je jedan od pokazatelja klimatskih promjena. I zbog klimatskih promjena, očekujemo da ćemo takvih događaja vidjeti još više u narednim godinama, jer će se negativni trend i klima nastaviti i narednih decenija”, upozorio je Taalas.

Taalas je rekao da se “negativni trend” mogao preokrenuti od 2016. godine da je došlo do uspješne implementacije Pariskog sporazuma.

LIFE:  (VIDEO/FOTO) Požar kod Bijeljine ne prestaje - vatrogasci na terenu

Upozorio je da rizici rastu i da svijet treba upozoriti i na to kako svijet upravlja šumama i koliko efikasno se bori protiv požara.

Taalas je kazao da je Turska snažan igrač u regiji i da njena meteorološka agencija predstavlja vitalnog partnera WMO-a, jer ima sofisticirane službe ranog upozoravanja.

“Turska ima usluge i vrste informacija koje su potrebne kako bi se umanjio klimatski rizik”, kazao je Taalas.

WMO je 6. oktobra saopćio da Svjetska meteorološka zajednica i međunarodna naučna zajednica pozdravljaju dodjelu Nobelove nagrade za fiziku za 2021. godine trojcu pionirskih klimatskih naučnika koji su postavili temelje za svjetsko razumijevanje uloge ljudskih aktivnosti i stakleničkih plinova u klimatskim promjenama. Nagrađeni su Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like