Šefica švedske diplomacije Ann Linde: U borbi protiv pandemije oslonili smo se na građansku poslušnost

- Advertisement -

Ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde izjavila je da je vlada te zemlje poduzela adekvatne mjere borbe protiv širenja koronavirusa, a da nije posezala za restriktivnim zabranama, već se oslonila na građansku poslušnost, javlja Anadolu Agency (AA).

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, ülkesinin yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında yasaklama getirmeden sert önlemler aldığını, insanların da bunlara uyduğunu bildirdi. Kovid-19’la mücadelede Avrupa ülkeleri sert önlemler alırken, İsveç’in hafif önlemlerle virüse karşı mücadele etmesine ilişkin eleştirilere yanıt veren İsveç Dışişleri Bakanı Linde, AA muhabirine açıklamalarda bulundu. ( Atila Altuntaş – Anadolu Agency )

Šefica švedske diplomacije Linde je za AA kazala da su neutemelje kritike koje različiti krugovi upućuju Švedskoj što, po uzoru na većinu evropskih zemalja, nije posegnula za uvođenjem restriktivnim zabrana u okviru borbe protiv pandemije COVID-19.

“Pogrešna je percepcija da se život u Švedskoj odvija normalno i bez promjena. Švedska vlada je u okviru borbe protiv pandemije poduzela oštre mjere. Vlada te mjere nije poduzimala posezanjem za zabranama, već oslanjanjem na poslušnost građana“, kazala je Linde.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u Srbiji: Ubio bivšu ženu i ranio njenog brata

Ona je navela primjer da je vlada pozvala građane da za Uskrs ostanu u kućama i ne putuju i da je 96 posto građana poslušalo taj savjet i bez uvođenja klasične zabrane kretanja.

Ističući kako je pandemija ozbiljno ugrozila ekonomski sistem cijele Evropske unije i svijeta, Linde je kazala da je pogrešna i percepcija da bi takozvana švedska strategija borbe mogla rezultirati manjim ekonomskim gubicima u toj zemlji.

“Veliki dio ekonomije Švedske oslonjen je na izvoz u zemlje Evropske unije. Nadamo se da ćemo svi iz ove krize izaći sa što manjim posljedicama“, kazala je Linde.

PROČITAJTE JOŠ:  U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Turska vlada je ambulantnim avionom iz Švedske evakuirala 47-godišnjeg Emrullaha Guluskena koji je zaražen koronavirusom i nije hispitaliziran u Švedskoj. Linde je kazala da je švedski zdravstveni sistem pouzdan i da spašava hiljade ljudskih života.

Šefica švedske diplomacije Linde je u razgovoru s novinarom AA svim muslimanima čestitala nastupjeli ramazan.

“Znam da je to važan mjesec za muslimane. Čestitam im ramazan koji smo dočekali u ovom teškom periodu”, kazala je Linde.

Prema zvaničnim podacima, u Švedskoj je koronavirusom zaraženo 18.700, a umrlo je 2.270 osoba.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...

Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)...