Šetnja: savršena aktivnost za zdravlje i kreativnost

- Advertisement -

Često zaboravimo da one najjednostavnije stvari mogu imati značajan utjecaj na naš život, zdravlje i sreću. Šetnja je jedna od tih stvari. Sasvim jednostavna, a savršena aktivnost za poboljšanje zdravlja, kreativnosti i hormona sreće.

Jedan od najboljih načina da izgubite kilograme, ostanete zdravi i duže živite, je zaista šokantno jednostavan. Hodanje može učiniti sve, od snižavanja krvnog tlaka i smanjenja rizika od kroničnih bolesti, do toga da vaše razmišljanje učini oštrijim, a srce sretnije.

Hodanje je oblik vježbanja, koji može značajno poboljšati fizičko i psihičko zdravlje. Ne samo da može produljiti život i spriječiti bolesti, već može i podići energiju i raspoloženje. Ako šetnja postane vaša svakodnevna aktivnost, odnosno ako redovno i dovoljno brzo hodate, to može biti jedina vježba koja vam je potrebna za očuvanje zdravlja srca i pluća.

Hodanjem možete izgubiti kilograme, ne samo zato što dok hodamo izgaramo kalorije, već zato što hodanje smanjuje apetit. Istraživanja su pokazala da hodanje, kao i druge fizičke vježbe, mogu pozitivno utjecati na to koliko dobro razmišljamo, učimo i pamtimo, te koliko energije imamo. Hodanje stepenicama gore-dolje samo 10 minuta može vam više podići energiju nego da popijete pola šalice kafe.

PROČITAJTE JOŠ:  Ubistvo u Bosanskoj Krupi: Muškarca (67) nasmrt izbo komšija

Hodanjem možete pojačati i imunitet, jer fizičke vježbe povećavaju količinu bijelih krvnih stanica u krvi, koje se bore protiv infekcije i drugih bolesti u imunološkom sistemu naših tijela. Hodanje također može ublažiti bol zbog ukočenosti tijela tako što zagrijava mišiće i olakšava kretanje.

Svakodnevna šetnja, umjerenog tempa i udaljenosti nešto veće od jednog kilometra dnevno, pet dana u sedmici, može značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih incidenata, odnosno štete vašem srcu. Stoga, što duže i brže hodate, veće su koristi i zaštita vašeg srca.

Hodanje također pomaže probavnom sistemu, a ukoliko hodanje postane vaša redovna navika lakše ćete i zaspati. Šetnja vam može pomoći da se osjećate opuštenije, smanjite stres i boriste se protiv depresije, jer hodanje smanjuje razinu prirodnih hormona stresa, poput adrenalina i kortizola. Samo 30 minuta hoda dovoljno je za podizanje raspoloženja, posebno ako šetate u prirodi.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održana vježba povodom Dana policije, učestvovale specijalne jedinice

Šetnja je mnogo više od hodanja. Hodanje umiruje, nadahnjuje i izoštrava um. Suština hodanja je sloboda i s pravim mentalitetom, svaka šetnja može biti vrata prema novim saznanjima.  Naš um je najkreativniji kada hodamo brzinom umjerenog koraka. Za poticanje kreativnosti nije vam potrebno mnogo hodanja, samo 5 do 16 minuta opuštene šetnje.

No, bez obzira što smo svjesni svih koristi svakodnevne šetnje, ponekad je teško usvojiti ovu novu naviku i kontinuirano i svaki dan ići u šetnju, jer 30-minutna šetnja svaki dan je ključna kako biste dobili sve koristi hodanja. Hodanje je oblik kardio vježbe koju možete raditi cijeli život, a najbolji način da se motivirate i napravite svoje korake jest da vaša rutina hodanja bude zabavna i zanimljiva.

Tokom šetnje možete usvajati nove vještine poput fotografije ili učenja novog jezika. Također možete svakodnevno mijenjati rutu i istraživati lokalnu historiju vaše zajednice.

Šta god da vas motiviralo, potrudite se da šetnja bude sastavni dio vašeg dana. Biće vam drago što ste danas počeli.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....