Sezonska prognoza vremena: U BiH toplije ljeto nego prošle godine

- Advertisement -

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine objavio je sezonsku prognozu vremena za period od 1. juna do 31. augusta 2020. godine. Prema prognostičkim materijalima ljeto ove godine na prostoru Bosne i Hercegovine trebalo bi da bude toplije do znatno toplije u odnosu na prosječnu temperaturu u periodu 1981-2010, prenosi Anadolu Agency (AA).

U prognozi FHMZ-a ističe se da se najveća temperaturna odstupanja u odnosu na normalu očekuju u julu. Odstupanja u junu i augustu bi trebala biti nešto manja. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena do velika i kreće se i do više od 60 posto.

PROČITAJTE JOŠ:  U saobraćajnoj nesreći kod Posušja poginula 32-godišnjakinja sa Ilidže

U poređenju sa istim periodom prošle godine, ljeto 2020. trebalo bi biti nešto toplije. Iako se tokom ljeta očekuju veće prosječne temperature zraka, u navedenom periodu pored toplotnih talasa nisu isključeni periodi sa prodorima svježijih zračnih masa. Broj očekivanih vrelih dana u Bosni tokom ljeta veći je od 30, a na području južne Hercegovine prognozira se preko 60 takvih dana, navode iz FHMZ-a.

Prognoza padavina na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana u odnosu na prognozu temperature. Prognostički modeli za ljeto daju umjereno jak signal, da se očekuju padavine ispod višegodišnjeg prosjeka. Raspored očekivanih padavina tokom ljeta biće neujednačen, s najmanjom količinom u julu. Ukupna količina padavina trebale bi biti manja u odnosu na ljeto 2019. godine, ali i najmanja u osam godina. Dostupni prognostički materijali za područje BiH, po pitanju padavina, predviđaju umjerenu i do 60 posto vjerovatnoću ostvarenja prognoze, naglašavaju iz FHMZ-a.

PROČITAJTE JOŠ:  Poskupljuje gorivo, cijene veće za pet feninga po litri

Iako se prognozira manja količina padavina, tokom ljeta uslijed jakih konvektivnih aktivnosti moguća su i kraća razdoblja sa izraženijim pljuskovitim padavinama praćenim grmljavinskim nevremenom i gradom.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...