Sindikati zdravstvenih radnika u HNK održali štrajk upozorenja [video]

- Advertisement -

Reprezentativni nezavisni strukovni sindikat uposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu HNK u petak su ponovo organizirali polusatni štrajk upozorenja i protestnu šetnju ulicama Mostara kako bi još jednom izrazili nezadovoljstvo zbog nepotpisivanja novog kolektivnog ugovora.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Dalibor Vuković ustvrdio je kako ih Vlada HNK i resorni ministar zdravstva “zavlače” već godinu i po dana otežući postupak pregovaranja i donošenja novog kolektivnog ugovora te naglasio kako je sramotno da zdravstveni radnici u HNK moraju ponovo protestovati.

Istakao je kako Vlada HNK ni na jučerašnjoj sjednici nije zadužila kantonalnog ministra zdravstva Goranu Opsenicu da potpiše kolektivni ugovor s navedenim sindikatima nego da započne postupak mirenja što, po njegovom mišljenju, znači ponovno otezanje čitavog postupka.

PROČITAJTE JOŠ:  Bh. državljanin uhapšen na graničnom prelazu Slavonski Šamac s 2,2 kilograma marihuane

– To nam je kazalo da oni i dalje pokušavaju da odugovlače postupak pregovaranja i mirenja blokirajući na taj način generalni štrajk. Međutim, mi na to nećemo pristati, dali smo im još jednu šansu i ukoliko u toku sljedeće sedmice ne dođe do dogovora, odnosno ukoliko izostane adekvatna reakcija resornog ministra zdravstva i Vlade HNK, sindikat će pripremiti pravne akte te donijeti odluku i odrediti tačan datum početka generalnog štrajka – ustvrdio je Vuković.

O svemu tome, kako je kazao, obavijestit će i nadležni sud.

– Mi ćemo obavijestiti nadležni sud da se Ministarstvo zdravstva HNK ponaša protuzakonito, da njihovi akti nisu u skladu sa zakonom i da smo mi već ispunili sve uslove. U tom trenutku zakazat ćemo generalni štrajk i ukoliko je on nezakonit, na Općinskom sudu Mostar je da ga prekine odlukom – poručio je Vuković.

PROČITAJTE JOŠ:  Pekare "Manja" reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Po njegovim riječima, za posljedice tog generalnog štrajka bit će odgovorni ministar Opsenica i Vlada HNK.

Navedeni sindikati, koji već drugi put organiziraju štrajk upozorenja i protestnu šetnju, predstavljaju oko 2.600 radnika zaposlenih u dvanaest zdravstvenih ustanova u HNK.

Podsjećamo, Vlada HNK je na jučerašnjoj sjednici razmotrila Informaciju Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi o pregovorima s Nezavisnim sindikatom zaposlenika SKB-a Mostar, te zadužila ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi Gorana Opsenicu da za sljedeću sjednicu Vlade predloži članove pregovaračkog tima i datum početka pregovora s Nezavisnim sindikatom zaposlenika SKB-a Mostar.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...