Kina gradi najsnažniji sistem prepoznavanja lica na svijetu

- Advertisement -

Kina ima cilj da stvori najsnažniji sistem prepoznavanja lica na svijetu i to namjerava da učini projektom koji je pokrenulo Ministarstvo za javnu bezbjednost 2015. godine, a koji se razvija u saradnji s kompanijom za bezbjednost čije je sjedište u Šangaju.

Kina je, inače, već ugradila više od 170 miliona najsavremenijih kamera za nadzor širom zemlje.

Cilj ove najmodernije mreže je da identifikuje bilo koga od svojih 1,4 milijarde građana u roku od tri sekunde, a samo prošlog septembra, Kina je instalirala preko 20 miliona sigurnosnih kamera širom zemlje, piše “Dejli mejl”, prenosi Tanjug.

PROČITAJTE JOŠ:  U Mostaru nestao Marko Tubek: Vozilo mu pronađeno kod benzinske pumpe

Jedan od primjera kako se u Kini ovaj masovni nadzor, koji je opremljen najnaprednijom vještačkom inteligencijom i softverom za prepoznavanje lica, suprotstavlja kriminalu su i visokotehnološke sunčane naočale koje policija u centralnoj Kini koristi, a koje su opremljene tehnologijom prepoznavanja lica kako bi se uočili osumnjičeni za kriminal na željezničkim stanicama.

Takođe, saobraćajna policija u Šenženu je montirala 40 kompleta kamera za nadzor pod nazivom “robokap” kako bi identifikovala lica neposlušnih vozača i regulisala saobraćaj.

U istom gradu na pješačkim prijelazima pješaci dobijaju trenutno obavještenje o novčanoj kazni čim prekrše pravila, a istovremeno slike i imena ljudi koji prelaze ulicu na crveno svjetlo projektuju se na velike LED ekrane.

PROČITAJTE JOŠ:  Doktor UKC-a u BiH pravosnažno oslobođen optužbi da je spolno uznemiravao pacijenta u komi

Na velikim stadionima koristeći tehnologiju prepoznavanja lica kao dio bezbjednosnih mjera, policija je za dva mjeseca uhapsila tri bjegunca na koncertima pjevača Džeki Čunga u Hong Kongu, prenosi Fena.

Kina je uvela prepoznavanje lica i u druge javne sfere – od nadgledanja studentskih domova do ograničavanja korištenja toalet papira u javnim toaletima, a protivnici ovakvog sistema navode da Kina ovim metodama u potpunosti ukida slobodu svojim građanima, navodi “Dejli mejl”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...