Slavko Lauš, predsjednik Sindikata učitelja HNK: Povratak na online platformu bio bi apsurdan

- Advertisement -

Iz Kriznog štaba Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona potvrđeno je da neće doći do prekida nastave u školama ovog kantona niti prelaska na online model nastave, javlja Anadolu Agency (AA).

Obrazovni proces, koliko god uvjeti bili teški, mora se odvijati, a sve će u budućim mjesecima zavisiti od broja inficiranih učenika i radnika u školstvu, poručeno je iz Štaba. U HNK-a je posljednjih dana evidentirano oko 40 zaraženih učenika te 30-ak prosvjetnih radnika, dok oko 600 učenika trenutno nastavu pohađa na daljinu. Informacije iz Kriznog štaba pozdravljaju prosvjetni radnici, koji inače zagovaraju povratak nastave u normalne tokove.

“Prosvjetarima je draže da imamo kombinovani model nastave, nego da pređemo na online platformu. Rađene su analize i ankete i jasno je da je preko 70 posto prosvjetara zagovornik nastave bez ograničenja, dakle sa satima koji bi trajali po 45 minuta uz prisustvo svih učenika u učionicama. Manje od 20 posto ispitanih podržava model koji je prisutan u ovom momentu, dakle onaj kombinovani, dok manje od deset posto ispitanih zagovora online platformu, odnosno nastavu na daljinu. Veoma je važno za učenike da usvoje znanja u kabinetima pa ćemo dalje činiti sve kako bi se nastavni proces u potpunosti vratio u normalu, bez obzira na probleme koji su objektivni i koje je donijela pandemija”, rekao je za Anadolu Agency (AA) predsjednik Sindikata učitelja HNK Slavko Lauš.

PROČITAJTE JOŠ:  Nastavlja se agonija onkoloških pacijenata u Tuzli: Ništa od kupovine aparata za zračenje

Prosvjetari u svojim zahtjevima imaju i podršku roditelja. Udruženje “Naša djeca” iz Mostara u posljednje vrijeme dosta je glasno ukazujući na probleme u obrazovnom sistemu, međutim njihovi pozivi na razgovor upućeni Ministarstvu obrazovanja HNK-a, zasad ne padaju na plodno tlo.

“Vjerujte mi, škola je danas najsigurnije mjesto ako govorimo o širenju zaraze i opasnostima od korone. Svi prosvjetni radnici i učenici strogo se pridržavaju preporuka i mjera koje su na snazi. Učenici koji su dosad bili zaraženi nisu se zarazili u školama, već su ih zarazili stariji ukućani koji su odlazili na okupljanja poput svadbi”, dodaje Lauš.

Kaže i da bi bez obzira na izuzetno lošu epidemiološku situaciju u Kantonu prelazak na online platformu bio poguban za školstvo.

“To bio bio apsurd. Svjesni smo koliko se gradiva tokom prvog vala pandemije nije usvojilo. Rađeni su inicijalni ispiti i zaključilo se da je propušteno mnogo gradiva. U slučaju da ponovo pređemo na online sistem, siguran sam da bismo gubili generacije. Online nastava bi, također, dodatno opteretila roditelje”, smatra Lauš.

Opterećenja s kojima bi se u slučaju prelaska na online platformu suočili roditelji, razlog je što sve više njih diže glas, Lašovo je mišljenje.

PROČITAJTE JOŠ:  Istraga u akciji "Start": Zaplijenjen Hadžibajrićev stan vrijedan 280.000 KM

“Zamislite kako je roditeljima koji po osam sati ili duže budu na poslu, a zatim nakon stresova i problema dolaze kući i primorani su postati učitelji. Djeca jednostavno nisu sposobna da sama budu dijelom platforme. Stoga roditelji svjesno traže da se ne prelazi na taj vid nastave, odnosno da se vratimo u normalne tokove”, navodi Lauš.

Problem za roditelje je i izostanak kvalitetne tehničke opreme za online nastavu. Brojne su porodice koje nisu u stanju priuštiti djeci kvalitetne kompjutere, a tu su i one koje imaju po više školaraca i svega jedan računar.

“Nedavno su školama dostavljeni dopisi u kojima je traženo da svi učitelji predstave ono što im nedostaje od opreme. Hoćemo li to dobiti i da li bi ta nova oprema bila adekvatna ostaje da vidimo. Bilo bi dobro da ljudi koji odlučuju poslušaju i roditelje, odnosno prosvjetare”, rekao je Lauš.

Odlukom Ministarstva obrazovanja HNK u ovom kantonu od početka školske godine na snazi je kombinovani model, prema kojem 15 učenika u razredima pohađa nastavu u učionicama, a eventualni ostatak putem online platforme uz smjene u skladu s abecednim redom u razrednim dnevnicima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...