Slovenija i Mađarska ukinule restrikcije na granici

- Advertisement -

Slovenija i Mađarska dogovorile su se da s današnjim danom međusobno ukinu dosadašnja ograničenja pri prijelazu granice, objavilo je u četvrtak popodne na Twitteru slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Riječ je o recipročnom dogovoru kojim se ukidaju dosadašnje restrikcije u režimu prijelaza granice za državljane obiju država, kakav je Slovenije prije toga već postigla s Hrvatskom. Takav dogovor omogućilo je dobro epidemiološko stanje u Sloveniji i Mađarskoj, uz prethodno uspješno diplomatsko usklađivanje, navelo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova nakon što su o odnosima dviju država u svjetlu krize izazvane pandemijom, ali i o pitanjima manjina, ilegalnim migracijama i drugim temama u mjestu Duga Vas blizu slovensko-mađarske granice razgovarali šefovi dviju diplomacija Peter Szijjarto i Anže Logar.

PROČITAJTE JOŠ:  Stravična nesreća u Mađarskoj: Na reli utrci poginule četiri osobe

Kako navodi slovensko ministarstvo, s današnjim danom su sve mjere ograničenja prijelaza granice uvedene zbog covida-19 ukinute na četiri granična prijelaza koja su i do sada bila otvorena, ali ne za sve putnike, prenosi Hina.

Riječ je o graničnim prijelazima Hodoš-Bajansenye, Dolga vas-Redics, Pince (autocesta)-Torniyszentmiklos (Orszagut) i Pince (lokalna cesta)-Torniyszentmiklos (Helyi ut).

Ostali prijelazi koji su zbog epidemije bili privremeno zatvoreni prema najavama trebali bi opet početi raditi u utorak sljedeći tjedan.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...