Slovenija: Proglašeno izvanredno stanje epidemije

- Advertisement -

Zbog povećanog broja zaraženih, Vlada Slovenije proglasila je od danas stanje epidemije koje će biti na snazi narednih mjesec dana za cijelu zemlju, javlja Anadolu Agency (AA).

S obzirom da je dnevni broj zaraženih koronavirusom posljednjih dana na području cijele Slovenije dosegnuo rekord od gotovo 900 slučajeva i da se predviđa porast oboljelih u narednom periodu, za područje cijele države Vlada Slovenije proglasila je 30-dnevno stanje epidemije s mogućnošću dodatnog pojačavanja epidemioloških mjera.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održana vježba povodom Dana policije, učestvovale specijalne jedinice

U Sloveniji su testiranja pokazala da je na koronavirus pozitivan svaki peti građanin, zbog čega je Slovenska vlada od danas aktivirala izvanredno stanje koje će se moći dodatno pojačavati dodatnim mjerama u tri vala.

Ako broj oboljelih od Covida-19 bude progresivno rastao, Slovenija će dodatno uvesti policijski sat, odnosno zabranu kretanja u noćnim satima, po uzoru na aktualne mjere nekih europskih država. Sljedeći korak mogao bi biti zatvaranje trgovačkih centara, salona, teretana, kafića i restorana te zabrana sportskih aktivnosti i natjecanja.

PROČITAJTE JOŠ:  Policija našla naoružane mladiće u šumi kod Zavidovića

Ukoliko broj osoba u slovenskim bolnicama i dalje bude visok, vlada premijera Janeza Janše će kao krajnju mjeru aktivirati „lock down“, odnosno zatvaranje škola, vrtića, obustavu javnog prijevoza i dijelova gospodarstva.

Slovenija je u petak zabilježila rekord od 897 pozitivnih na koronavirus, a stanje s novooboljelima u susjednim državama također eskalira.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...