Smrtna kazna na snazi u Republici Srpskoj i Bjelorusiji

- Advertisement -

Dok se u zemljama diljem svijeta, pa i u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Kini i Japanu još uvijek izvršavaju smrtne kazne, u Evropi je to slučaj samo u Bjelorusiji, ali i u Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini.

Centar za istraživanje Velike narodne skupštine Republike Turske obavio je istraživanje o smrtnim kaznama.

Pravni ekspert Murat Bilgin pripremio je izvještaj u kome se navodi da je smrtna kazna za zločine bilo koje vrste ukinuta u 97 zemalja svijeta. Osam zemalja u svijetu ukinulo je smrtne kazne za manje zločine, dok 35 zemalja, iako za to postoji zakonska osnova, istu ne provode. U svijetu ukupno 58 zemalja još uvijek primjenjuje smrtnu kaznu.

Među zemljama koje su potpuno ukinule smrtnu kaznu su: Turska, Njemačka, Angola, Argentina, Australija, Velika Britanija, Bosna i Hercegovina, Danska, Istočni Timor, Ekvador, Armenija, Filipini, Francuska, Haiti, Holandija, Španija, Kambodža, Turkmenistan, Kolumbija, Kosta Rika, Litvanija, Meksiko, Norveška, Uzbekistan, Paragvaj, Portugal, Ruanda, San Marino, Senegal, Sejšili, Slovenija, Togo, Ukrajina, Vatikan, Venecuela, Novi Zeland, Grčka, Mozambik, Togo i Burundi.

PROČITAJTE JOŠ:  Policija našla naoružane mladiće u šumi kod Zavidovića

Smrtnu kaznu je najprije ukinula Venecuela i to davne 1863. godine. Posljednja zemlja koja je ukinula smrtnu kaznu je Latvija, čiji zakonodavci su smrtnu kaznu stavili van snage tek ove godine.

Države koje nisu ukinule smrtnu kaznu, ali je u praksi ne primjenjuju su: Burkina Faso, Alžir, Maroko, Gana, Kamerun, Južna Koreja, Mongolija, Nigerija, Rusija, Šri Lanka, Tadžikistan, Tonga i Tunis. Posljednja smrtna kazna u ovim zemljama primijenjena je u Mongoliji, i to 2008.godine.

Smrtna kazna na snazi je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), Kini, Japanu, Dominikanskoj Republici, Indoneziji, Gvineji, Indiji, Iraku, Iranu, Kuvajtu, Kubi, Libiji, Egiptu, Pakistanu, Somaliji, Siriji, Saudijskoj Arabiji, Tajvanu, Jemenu i Vijetnamu.

PROČITAJTE JOŠ:  Poskupljuje gorivo, cijene veće za pet feninga po litri

Zanimljivo je da, pored Bjelorusije, i u Ustavu Republike Srpske još postoji smrtna kazna.

Entitetske vlasti su još prije tri godine pokrenule proceduru da tu odrednicu obrišu zbog kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima. Procedura još nije okončana, iako se predstavnici sva tri konstitutivna naroda slažu da treba da se briše.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne, ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini, Roland Gilles i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini/specijalni predstavnik Evropske unije, ambasador Peter Sorensen, apelirali su u oktobru ove godine na predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u zajedničkom pismu da pokrene novu raspravu o relevantnoj odredbi Ustava Republike Srpske.

Anadolija
- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....