“Smrzavanjem” vraćena u život

- Advertisement -

Ezgi Kucuk (24) je zbog menstrulanih problema primljena u bolnicu u Sincanu kod Ankare. Nakon terapije, koju su odredili ljekari, Ezgino tijelo je neočekivano reagiralo tako što joj je srce prestalo kucati.

Nakon uspješne reanimacije u centru za hitne slučajeve, Ezgi je u nesvjesnom stanju prebačena u odjel za intenzivnu njegu. Jedanaest dana je trajala bitka za vraćanje ove mlade djevojke u život, a kada su svi izgubili svaku nadu, doktori su poduzeli zanimljiv i uspješan poduhvat. Naime, smanjili su tjelesnu temperaturu pacijentice na 32 stepena Celzijusa kako bi izvršili dodatne pretrage. Ali, to je izazvalo burnu reakciju tijela pacijentice, i ona je, na radost svih, ponovo otvorila oči.

PROČITAJTE JOŠ:  Nakon tuče maloljetnika u Hrasnom, oglasio se MUP KS-a

Omer Zuhtu Yondem, ljekar koji je primijenio metodu „terapijske hipotermije“, u izjavi za agenciju Anadolija, istakao je da se radi o metodi koja se preporučuje u slučajevima reanimacije pacijenata. On je kazao da je hlađenje tijela uzrokovalo aktiviranje odbrambenog mehanizma tijela pacijenta i uspješno buđenje.

„Ezgi je nakon 11 dana kome progledala, te smo isključili aparate koji su je držali u životu. Ovaj slučaj je zaista čudo. Pacijentica sada bez problema komunicira sa okolinom i čak je i prohodala“, rekao je dr. Yondem. Iako su počeli gubiti nadu u njen oporavak, Ezgi sada živi novi život i srećna je zbog „novog rođenja“. „Presretna sam zbog ponovnog susreta sa svojim najbližim. Trenutno se osjećam veoma dobro“, kazala je Ezgi.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...