LifeTech

SpaceX u svemir lansirao još 60 satelita Starlink

0
SpaceX u svemir lansirao još 60 satelita Starlink, Life.ba

Američki proizvođač raketa i satelita SpaceX u svemir je lansirao još 60 satelita Starlink kako bi se na taj način omogućila dostupnost interneta značajnom dijelu populacije u svijetu koja još uvijek nema pristup internetu, posebno u ruralnim područjima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Posljednja misija od 60 satelita lansirana je uz pomoć rakete “Falcon 9” iz baze Cape Canaveral u saveznoj američkoj državi Floridi.

U saopćenju kompanije SpaceX navedeno je da je ovo bilo peto lansiranje istom raketom “Falcon 9” koja može poslužiti za višekratnu upotrebu.

Kompanija SpaceX prije ove misije u okviru istog projekta u svemir je lansirala ukupno 360 ​​satelita.

Američki proizvođač raketa i satelita ovim projektom ljudima u svijetu koji nisu zadovoljni svojim pružateljima internetskih usluga planira ponuditi alternativu.

LIFE:  Velika Britanija je sada druga zemlja u svijetu po broju umrlih, nakon Sjedinjenih Američkih Država

SpaceX je najveći privatni satelitski operater koji je uspio zadržati učestali tempo svojih lansiranja uprkos krizi zbog pandemije koronavirusa.

Svaki satelit težak je oko 200 kilograma, a s obzirom da su postavljeni u niskoj orbiti, na oko 2.000 kilometara od Zemlje, mogući zastoji ili prekidi u internetskim vezama svedeni su na najmanju moguću mjeru.

Kako bi svoje usluge mogli pružati u cijelom svijetu, SpaceX planira satelitima Starlink formirati mrežu od najmanje 12.000 satelita, a projekat bi trebao biti završen 2027. godine.

Kompanija SpaceX planira početi pružati internetsku uslugu Starlink ove godine korisnicima u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *