Spašene od ropstva, djevojke se uključuju u sve društvene segmente Nepala

- Advertisement -

Na hiljade djevojaka u Nepalu vraća se svojim životima, te učešću u svim društvenim segmentima nakon godina provedenih u ropstvu, piše Anadolu Agency (AA). Iako je ropstvo u Nepalu zabranjeno, mlade djevojke već dugi niz godina prisiljene su na dužničko ropstvo. Većina djevojaka koje budu “prodate” dolazi iz Tharu zajednice koja najčešće svoje ženske članove prodaje bogatim porodicama u zamjenu za dug.

Ilustracija
Ilustracija

Jedna od njih je i 22-godišnja Laxmi Chaudhary koja je imala samo sedam godina kada je njena desetočlana porodica “prodala” kao roba.

 “Ustajala sam svaki dan u četiri sata ujutru, zatim sam kuhala hranu za radnike. U osam sati sam išla na polje u berbu. Tokom dana bih prala suđe i odjeću, čistila podove i brinula o stoci. Tako sam radila sve do ponoći”, prisjetila se Chaudhary.

Nakon pet godina provedenih u ropstvu, Chaudhary se vratila svome životu, te sada svakodnevno putuje u ruralne predjele zemlje kako bi lokalne seljake podstakla da postanu članovi zadruge koja pruža niskokamatne kredite. Posebno je fokusirana na žene sa kojima najčešće govori o prednostima ulaganja.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sarajevu održan kurs za 60 ortopeda iz 20 zemalja, predavanje imao i predsjednik EFAS-a Kris Buedts

Ovakav način “novog života” dijeli sa stotinama drugih djevojka koje su kao mlade bile robovi, koje se u zemlji nazivaju “kamlaris”. One su sada zaposlene u trgovinama, kozmetičkim salonima, na farmama povrća ili mesnicama.

Život kojim je živjela Chaudhary i druge djevojke možda bi se i nastavio da tokom 1999. godine lokalna javnost i mediji nisu počeli postavljati javna pitanja o “trgovanju” djevojkama u Nepalu.

Socijalni radnik Som Paneru iste godine počeo je dublje istraživati ovakvu praksu trgovanja djevojkama. Prema njegovim riječima, porodice iz zajednica Tharu svoju žensku djecu slale su u porodice bogataša.

“Ranije sam dosta čitao o ‘prodaji’ Afroamerikanaca u Sjedinjenim Američkim Državama. To se puno ne razlikuje od prakse robovanja u Nepalu”, kazao je Paneru koji je nedugo nakon istraživanje osnovao nepalsku Fonaciju za omladinu.

On je u januaru 2009. godine, uz tim ljudi, spasio prvu grupu od 32 djevojke iz ropstva u provinciji Dangi nakon čega je došlo do građanske pobune. Do 2003. godine, organizacija na čelu sa Paneruom uspjela je spasiti skoro 2.000 djevojaka dok je više hiljada njih i danas u ropstvu širom Nepala.

PROČITAJTE JOŠ:  Prevrnulo se vozilo, ministar i pratnja pomagali povrijeđenima

Tokom 2000. godine ukinuta je slična tradicija dužničkog ropstva vezana za mladiće iz zajednice Thraru.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....