Life

Specijalni izaslanik WHO-a upozorava na mogući treći val koronavirusa početkom 2021. godine

0
Specijalni izaslanik WHO-a upozorava na mogući treći val koronavirusa početkom 2021. godine, Life.ba
Ilustracija

Specijalni izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za COVID-19 David Nabarro upozorio je da ukoliko se ne izgradi potrebna infrastruktura, početkom sljedeće godine imat ćemo treći talas koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Smatra da se drugi val dogodio nakon što evropske zemlje nisu reagovale na prvi val epidemije.

Nabarro je, razgovarajući s grupom “CH Media” koja emitira program na njemačkom jeziku u Švicarskoj, žestoko kritikovao Evropu i borbu Švicarske protiv pandemije.

Naglašavajući da su evropske zemlje koje djeluju “labavo” u borbi protiv epidemije daleko iza Azije u kontroli širenja virusa, Nabarro je podvukao da je Švicarska među zemljama koje vrlo rano ublažavaju mjere u borbi protiv epidemije i nisu dovoljno spremne za drugi val.

Nabarro je izjavio da je odgovor Europe na prvi val bio nedovoljan, a zatim je počeo drugi val.

LIFE:  Helppikangas: Reakcije u cijelom organizmu, a koža rano pokazuje znakove Covida

“Mjesecima nakon što je prvi val stavljen pod kontrolu, u ljeto nismo uspjeli izgraditi potrebnu infrastrukturu, a sada postoji drugi val. Ako se sada ne izgradi potrebna infrastruktura, treći val će doći početkom sljedeće godine”, upozorio je Nabarro.

Podsjetivši da je broj slučajeva vrlo velik u Švicarskoj, posebno u regijama gdje se govori francuski, Nabarro je izjavio da vlasti nisu s javnošću primijenile potrebne strategije protiv epidemije.

Nabarro je naglasio da se ljudi u azijskim zemljama bolje pridržavaju mjera, poštuju socijalnu distancu, nose maske i pridržavaju se higijenskih mjera kako bi epidemiju držali pod kontrolom, u odnosu na Evropu.


Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like