Srbija zabranila ubijanje životinja radi proizvodnje krzna

- Advertisement -

U Srbiji je u utorak na snagu stupila zabrana uzgoja i ubijanja životinja radi proizvodnje krzna, a taj su čin pozdravile mnoge udruge za zaštitu životinja, ali i mnogi ljubitelji životinja i prirode širom svijeta.

 Zabrana je propisana još 2009. godine, a njeno stupanje na snagu je odgođeno 10 godina kako bi oni koji se bave tom djelatnošću mogli prilagoditi svoje poslovanje.

 “Kampanja za zabranu uzgoja i ubijanja životinja radi proizvodnje krzna ‘Da ih ne Okrznu!’ je naša najduža kampanja koja je trajala punih 15 godina”, izjavio je direktor organizacije ORCA Elvir Burazerović i zahvalio svima koji su tijekom ovih godina vjerovali da Srbija treba biti zemlja čiste ekološke poljoprivredne proizvodnje, zemlja koja afirmira ekološki i etički prihvatiljive djelatnosti, nasuprot krznarskoj industriji.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u Srbiji: Ubio bivšu ženu i ranio njenog brata

Razloga za ukidanje uzgoja i ubijanja životinja isključivo radi proizvodnje krzna ima mnogo. “Oni su prije svega ekološke i etičke prirode. Industrijsko gajenje krznašice nemoguće je provoditi na human način, a količina leševa i opasnih kemikalija koje se koriste u toj industriji trajno zagađuju životni okoliš”, navode u organizaciji.

Podsjećaju kako su Austrija, Velika Britanija, Nizozemska, Luksemburg, Češka, Makedonija i Slovenija u potpunosti ukinule krznarsku industriju, dok su mnoge druge zemlje propisale odgovarajuće prelazne rokove za konačno ukidanje (Belgija, Danska, Norveška, Estonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina) ili propisale rigorozne uvjete za tu djelatnost i na taj način dovele do toga da uzgoja krznašica u tim zemljama više i nema (Njemačka, Švedska, Švicarska, Španjolska, javili su beogradski mediji.

PROČITAJTE JOŠ:  Drama u Austriji: U lavini poginula najmanje jedna osoba

Fena

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...

Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)...

Kod Bosanskog Broda pronađena petogodišnja djevojčica iz Njemačke koja je žrtva trgovine ljudima

Na području Bosne i Hercegovina, tačnije na prijelazu Bosanski...

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...