Srednjoškolka iz Čelinca četvrta zaražena koronavirusom u BiH

- Advertisement -

Učenica srednje škole iz Čelinca četvrta je osoba kod koje je testiranjem utvrđeno prisustvo koronavirusa, a u pitanju je bliski kontakt muškarca iz Čelinca kojem je u petak utvrđeno da je pozitivan na koronavirus, potvrdio je danas ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, javlja Anadolu Agency (AA).

U pitanju je četvrti slučaj zaraze koronavirusom u Bosni i Hercegovini. Ona je hospitalizovana u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske i prati joj se trenutno stanje.

“S obzirom da se radi o učenici, određene aktivnosti biće preduzete i prema razredu u koji ova učenica ide. U toku vikenda dezinfikovana je škola u Čelincu, tako da s aspekta zatvaranja škole nema potrebe da o tome razgovaramo jer su obezbijeđeni preduslovi da se nastava može redovno odvijati”, kazao je Šeranić.

U toku je i sastanak o mjerama koje će biti preduzete, a djeca iz razreda koja su bila u bliskom kontaktu biće pregledana, zajedno s nastavnicima predmetne nastave.

PROČITAJTE JOŠ:  Doktor UKC-a u BiH pravosnažno oslobođen optužbi da je spolno uznemiravao pacijenta u komi

Šeranić je istakao da se ovaj slučaj ne može posmatrati identično jednako kao slučaj dječaka iz Banjaluke koji je išao u osnovnu školu Branko Ćopić, pošto je nalaz djevojčice u petak bio negativan, a kasnije joj se pojavila temperatura i drugi simptomi nakog čega je nalaz ponovljen koji se pokazao kao pozitivan. Dodao je da je djevojčica već bila u kućnoj izolaciji kada je nalaz bio pozitivan.

On je dodao da je shodno nalazima pojedine osobe iz UKC RS biće puštene na kućnu izolaciju.

“Svi koji imaju rješenje obavezni su da se pridržavaju te mjere, sve ostalo nas može dovesti u drugačijem smjeru i zbog toga će inspektori provjeravati prisutnost prema izdatim rješenjima”, kazao je Šeranić.

Jelena Đaković Dević, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo rekla je da su za sve potvrđene slučajeve identifikovani načini prenosa infekcije.

PROČITAJTE JOŠ:  Iz kladionice u Mostaru ukradena kasa s novcem

“Nemamo transmisije, prenosa virusa u samoj zajednici, tako da nema potrebe za zabranom javnih okupljanja”, kazala je ona i dodala ko god je bio u bliskom kontaktu s potvrđenim slučajem mora ostati u izolaciji 14 dana.

Apelovala je na građane da više borave na otvorenom nego u zatvorenom, kao i pridržavanje preporučenih mjera kao što je održavanje mjera lične higijene i prostora.

Maja Travar, načelnik Zavoda za kliničku mikrobiologiju UKC RS rekla je da su imali veliki broj upita javnosti vezano za samo testiranje te istakla da se ono radi po važećim protokolima što zahtijeva vrijeme.

Prema podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, trenutno je pod zdravstvenim nadzorom 240 osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2.

Do danas koronavirusom bile su zaražene tri osobe, dvije iz Banjaluke i jedna iz Čelinca.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...