Stari most prvi put osvijetljen 3D grafikom

- Advertisement -

Jubilarni 10. Street Arts Festival Mostar otvoren je spektakularnim interaktivnim audio i videomapping performansom koji kombinira 3D grafiku i tehnologiju mapiranja projekcija na Starom mostu.

Ovo je ujedno i prvi ovakav događaj organiziran na Starom mostu. Autor performansa je Irfan Brković (Hypermosh), umjetnik porijeklom iz Tuzle koji trenutno živi i radi u New York-u.

Posjetitelji su sinoć mogli da vide projekciju crno-bijelih apstraktnih oblika na Mostu koji su davali trodimenzionalni utisak da se sam oblik Mosta mijenja. Ovo vizualno iskustvo je umjetnik upotpunio ambijentalnim zvucima i uz korištenje raznih instrumenata je oponašao zvuke prirode.

PROČITAJTE JOŠ:  Bosansko Grahovo: U prevrtanju traktora poginuo radnik

Vizuelni dio performansa se nastavio i kada je nastupala DJ Jamiie, rezident DJ berlinskog Watergate-a koja je zabavila sve prisutne svojim sofisticiranim i lijepo izrađenim DJ setom bogatim elektronskim zvukom.

Šarene apstraktne projekcije koje su pratile beatove DJ su prisutnima posebno uljepšale prisustvo. Za zagrijavanje za ovaj događaj bili su zaduženi domaći DJ Bobi, te DJ Goblen Geisha koji su privukli interesovanje prolaznika i sve prisutne napunili pozitivnom energijom.

PROČITAJTE JOŠ:  Blokirana kuća kod koje je posljednji put viđena mala Danka Ilić

“Ovim događajem smo otvorili jubilarni 10. Street Arts Festival Mostar koji će narednih 10 dana pretvoriti Mostar u umjetnički atelje. Želimo da uvrstimo multimedijalnu produkciju u program festivala i samim tim proširimo polje djelovanja. Smatramo da smo ovakvim spektakularnim doživljajem na jedan inventivan način obilježili 10 godina rada”, poručili su organizatori festivala.

Narednih 10 dana, u Mostaru će umjetnici iz SAD, Argentine, Ekvadora, Španjolske, Italije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine oslikavati fasade širom grada, graffiteri iz regije će na više lokacija slikati graffite.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...

Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)...