Studenti u Sarajevu plaćaju četiri puta višu cijenu od studenata u Beogradu, Zagrebu i Podgorici

- Advertisement -

Studenti u Sarajevu za smještaj u domovima plaćaju tri do četiri puta višu cijenu od studenata u Beogradu, Zagrebu i Podgorici. Dugovi prema Studentskom centru i dug koji Studentski centar ima prema drugim institucijama problemi su koji rezultiraju kontinuiranim padom kvalitete uslova boravka u tim institucijama.

Prema istraživanju novinara agencije Anadolija, studenti beogradskih domova plaćaju tek 1050 dinara u prosjeku, što iznosi oko 18 KM, dok zagrebački studenti izdvajaju prosječno 220 Kuna, ili 57 KM. Također je i cijena za crnogorske studente jako pristupačna, te ne prelazi 20 Eura, što je oko 40 KM.

Sarajevski studenti koji žive u domovima prosječno plaćaju 120 KM, a prema zvaničnim informacijama Studentskog centra Sarajevo, uslovi boravka lošiji su odnosu na studentske domove u susjednim zemljama.

PROČITAJTE JOŠ:  Pokušaj ubistva u Tuzli: U pucnjavi ispred kafića ranjen muškarac, privedene dvije osobe

Studentski dom Bjelave i studentski dom Nedžarići su dva doma u okviru Studentskog centra koja raspolažu sa po približno hiljadu kreveta.

Korisnici studentskih domova u Sarajevu su studenti koji dolaze is svih dijelova Bosne i Hercegovine. Kantoni iz kojih studenti dolaze odgovorni su za isplaćivanje jednog dijela troška za boravak, a dugovi kantona prema ovim institucijama nerijetko su razlog sankcija snadbijevača energentima, koje u konačnici trpe studenti.

Dodatna otežavajuća okolnost je i potpuna nesrazmjernost studenata sa brojem kupaonica.

PROČITAJTE JOŠ:  Automobili završili u kanalu nakon što se prevrnuo kamion koji ih je prevozio

Pri poređenju standarda kojima raspolažu studenti beogradskih studentskih domova, primjetna je razlika, gdje u prosjeku svaki dom sadrži internet centar, zdravstvenu stanicu, sportske klubove, sportske terene i druge sadržaje.

U Podgorici se nalazi Plavi dvorac, studentski dom namijenjen najboljim studentima. Uslovi života u ovom domu su u rangu hotelskog smještaja B kategorije.

Nijedan od gradova obuhvaćenih istraživanjem studentima ne nudi besplatan javni prevoz.

Ako se uzme u obzir da je, po posljednjim zvaničnim podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plaća u BiH 830 KM, život u domovima u ovakvim uslovima ostaje najpristupačnija opcija.

Anadolija

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...