LifeNauka

Studentima iz BiH predstavljene nove mogućnosti Erasmus programa (VIDEO)

0

Na promociji Erasmus+ programa u utorak su u prostorijama Code Huba Mostar, studentima i akademskom osoblju iz Bosne i Hercegovine predstavljene nove mogućnosti ovog programa te je omogućena razmjena iskustava bivših studenata i korisnika Erasmus+ programa.

Direktor Nacionalne Erasmus+ kancelarije u BiH Suad Muhibić kazao je kako je Erasmus jedan od najvažnijih programa u području visokog obrazovanja.

– Ovaj program nudi puno toga za naše studente. Kao prvo nudi mogućnost da odu u Europu na razmjenu i da nauče nove jezike, upoznaju nove ljude, da polože određene predmete i da im se to prizna po povratku u BiH – kazao je Muhibić.

Istaknuo je također kako će svim sudionicima to omogućiti da lakše i brže dođu do posla, ali i da izgrade one vještine koje traži tržište rada.

– Zainteresiranost za ovaj program iz godine u godinu je sve veća. Po broju sudionika u ovom programu, Bosna i Hercegovina je na drugom mjestu u regiji zapadnog Balkana, odmah poslije Srbije. S druge strane u našu zemlju iz Europe dolazi puno manje studenata nego što ih odavde ide u zemlje Unije, a mi bismo svakako htjeli da se broj stranih studenata u BiH poveća. Erasmus programi zasigurno olakšavaju studentima da steknu znanja i vještine koje tržište traži te da lakše dođu do posla – kazao je Muhibić.

Voditeljica Programa za zdravstvo i obrazovanje u Sektoru operacija Delegacije EU u BiH Jadranka Mihić kazala je kako je Erasmus+ jedan od najstarijih programa Europske unije koji među ostalim nudi školarine, razmjene studenata i brojne druge pogodnosti.

LIFE:  U permafrostu pronađena životinja iz ledenog doba sa tekućom krvlju u srcu

– Također, studira se na više sveučilišta izvan države i može se dobiti i “master degree”, odnosno jedna zajednička diploma koja je onda priznata u svim državama gdje su studenti završavali studij. Inače Bosna i Hercegovina u ovom programu sudjeluje od 1997. godine, kada je bilo samo nekoliko prijavljenih studenata – kazala je Mihić.

Dodala je kako je trenutno evidentirano oko 1.500 studenata i akademskog osoblja iz Bosne i Hercegovine koji sudjeluju u Erasmus programu te da su, od svih ponuđenih programa, za njih upravo internacionalna kreditna mobilnost, odnosno provođenje jednog perioda studija van države na nekom sveučilištu u Europskoj uniji, najatraktivniji programi.

Studentica na Sveučilištu u Mostaru Mirna Ševo istaknula je kako je kroz Erasmus programe stekla najbolja iskustva te mnogo napredovala.

– Europska unija, koja financira ove programe, osigurava vam stipendiju i  smještaj i to je zasigurno jedna odlična prilika za napredak i razvoj svakog studenta što u akademskom smislu, što u razvoju samog sebe. Ja sam sudjelovala u Erasmus programima dva puta i preporučujem svim studentima da se odvaže i što prije iskoriste tu priliku koja je zasigurno jedan od najvažnijih aspekata današnjeg razvoja – kazala je Ševo.

Kada su u pitanju Erasmus programi, Europska komisija povećala je sredstva za BiH, a od 2021. godine se očekuje kako će EU udvostručiti sredstva koja će se ulagati u ove programe pa će tako i mogućnosti biti znatno veće nego sada.

Facebook komentari

Antić odustao, Tumbaković novi selektor Srbije

Prethodni članak

Washington zabranio upotrebu plastičnih slamki

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Life