LifeNauka

Studentima iz BiH predstavljene nove mogućnosti Erasmus programa (VIDEO)

0

Na promociji Erasmus+ programa u utorak su u prostorijama Code Huba Mostar, studentima i akademskom osoblju iz Bosne i Hercegovine predstavljene nove mogućnosti ovog programa te je omogućena razmjena iskustava bivših studenata i korisnika Erasmus+ programa.

Direktor Nacionalne Erasmus+ kancelarije u BiH Suad Muhibić kazao je kako je Erasmus jedan od najvažnijih programa u području visokog obrazovanja.

– Ovaj program nudi puno toga za naše studente. Kao prvo nudi mogućnost da odu u Europu na razmjenu i da nauče nove jezike, upoznaju nove ljude, da polože određene predmete i da im se to prizna po povratku u BiH – kazao je Muhibić.

Istaknuo je također kako će svim sudionicima to omogućiti da lakše i brže dođu do posla, ali i da izgrade one vještine koje traži tržište rada.

– Zainteresiranost za ovaj program iz godine u godinu je sve veća. Po broju sudionika u ovom programu, Bosna i Hercegovina je na drugom mjestu u regiji zapadnog Balkana, odmah poslije Srbije. S druge strane u našu zemlju iz Europe dolazi puno manje studenata nego što ih odavde ide u zemlje Unije, a mi bismo svakako htjeli da se broj stranih studenata u BiH poveća. Erasmus programi zasigurno olakšavaju studentima da steknu znanja i vještine koje tržište traži te da lakše dođu do posla – kazao je Muhibić.

Voditeljica Programa za zdravstvo i obrazovanje u Sektoru operacija Delegacije EU u BiH Jadranka Mihić kazala je kako je Erasmus+ jedan od najstarijih programa Europske unije koji među ostalim nudi školarine, razmjene studenata i brojne druge pogodnosti.

LIFE:  Jug Istre u samo dva sata pogodilo više od 11.000 munja

– Također, studira se na više sveučilišta izvan države i može se dobiti i “master degree”, odnosno jedna zajednička diploma koja je onda priznata u svim državama gdje su studenti završavali studij. Inače Bosna i Hercegovina u ovom programu sudjeluje od 1997. godine, kada je bilo samo nekoliko prijavljenih studenata – kazala je Mihić.

Dodala je kako je trenutno evidentirano oko 1.500 studenata i akademskog osoblja iz Bosne i Hercegovine koji sudjeluju u Erasmus programu te da su, od svih ponuđenih programa, za njih upravo internacionalna kreditna mobilnost, odnosno provođenje jednog perioda studija van države na nekom sveučilištu u Europskoj uniji, najatraktivniji programi.

Studentica na Sveučilištu u Mostaru Mirna Ševo istaknula je kako je kroz Erasmus programe stekla najbolja iskustva te mnogo napredovala.

– Europska unija, koja financira ove programe, osigurava vam stipendiju i  smještaj i to je zasigurno jedna odlična prilika za napredak i razvoj svakog studenta što u akademskom smislu, što u razvoju samog sebe. Ja sam sudjelovala u Erasmus programima dva puta i preporučujem svim studentima da se odvaže i što prije iskoriste tu priliku koja je zasigurno jedan od najvažnijih aspekata današnjeg razvoja – kazala je Ševo.

Kada su u pitanju Erasmus programi, Europska komisija povećala je sredstva za BiH, a od 2021. godine se očekuje kako će EU udvostručiti sredstva koja će se ulagati u ove programe pa će tako i mogućnosti biti znatno veće nego sada.

Facebook komentari

Antić odustao, Tumbaković novi selektor Srbije

Previous article

Washington zabranio upotrebu plastičnih slamki

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Life